Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
6

Bővítették az energiahatékonysági TAO igénybevételének lehetőségeit

A Magyar Közlöny 117. számában jelent meg a 2018. évi XLI. törvény, mely jelentős mértékben bővítette az energiahatékonysági TAO igénybevételének lehetőségeit és mértékét. (A módosított jogszabály innen tölthető le.)

A legfontosabb változtatások:

- Eddig a támogatást kizárólag csak energiahatékonysági célú beruházásokra lehetett igénybe venni. Azonban a módosítás hatályba lépését követően már energiahatékonysági célú felújítások esetében is kérhető a TAO támogatás. Ez sok korábbi számviteli problémát felold, mert nem mindig volt egyértelműen meghatározható, hogy az adott fejlesztés beruházás vagy felújítás számviteli kategóriába tartozik. Fontos megjegyezni, hogy a módosítás kizárólag a módosítás hatálybalépését követően megkezdett projektek esetében alkalmazható. (Hatályba lépés dátuma: 2018.07.25.)

- A másik fontos változás a támogatás intenzitására vonatkozik. Eddig a támogatás mértéke a vállalkozás méretétől függően lehetett 30% (nagyvállalkozás), 40% (középvállalkozás), vagy 50% (kisvállalkozás). 

A módosítás új szemptontot is figyelembe vesz: a földrajzi elhelyezkedést. Fontos kiemelni, hogy a földrajzi elhelyezkedés szempontjából nem a vállalat székhelye, hanem az a telephely mérvadó, ahol a beruházás vagy felújítás történik. 

A könnyebb átláthatóság kevéért az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy az egyes régiókban a vállalatok mekkora támogatást vehetnek igénybe:

tao intenzitas

 

Bízunk benne, hogy ezek a kedvező változások tovább növelik a vállalatok kedvét az energiahatékonysági beruházások és felújítások elvégzéséhez..

Bővebb információkat itt olvashat, illetve kérdés esetén állunk  az Önök rendelkezésére!

 

 

Energetikai szakreferens

Hírek