Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Veszteségzónába ért az E.ON

eon2Két év alatt 18 milliárd eurót buktak az alacsony árakon.

 

 

 

 

Az E.ON árfolyama 5,4 százalékot zuhant a frankfurti tőzsdén a cég szerdán közzétett gyorsjelentése után. A magyarországi érdekeltségeinek egy részétől megvált német közműszolgáltató csalódást okozott eredményeivel a befektetőknek, akik attól tartanak, az energetikai óriás komoly tőkebevonásra szorul. Az áramtermelést és földgáztárolást szolgáló eszközök leírása és a további veszteségek finanszírozására tartalékolt 4,2 milliárd euró miatt az első félévben 3,02 milliárd eurós veszteséget mutatott ki az E.ON. A bevétel ezzel párhuzamosan 11 százalékkal, 20,2 milliárd euróra zsugorodott.

A nagy német közműcégeket három csapás is érte az utóbbi időben: egyrészt az energiaárak látványos csökkenése, másrészt a megújuló forrásokból történő áramtermelés előretörése, harmadrészt pedig az, hogy a parlament elővigyázatosságból 2022-ig bezáratja az összes működő atomerőművet. Az utóbbi két évben az energiaárak esése 18 milliárd euróval rövidítette meg az E.ON-t.

Mindez stratégiaváltásra kényszerítette a céget, ennek jegyében 2016. január elsejei hatállyal az E.ON és a Uniper tevékenységi köre szétvált. Az E.ON-hoz csak a megújuló energiák, az energiahálózatok és az ügyfélmegoldások, míg a Uniperhez az ellátásbiztonsághoz szükséges hagyományos energiatermelés és az energiakereskedelem tartoznak.
Június 8-án Essenben a részvényesek, több mint 99 százalékos többséggel jóváhagyták a Uniper leválasztását, mely már most független vállalatként üzemelteti a cégcsoport hagyományos energetikai üzletágát. Az E.ON az új energiavilágot, ezzel együtt pedig a megújuló energiákat, az energiahálózatokat és az ügyfélmegoldásokat helyezi a középpontba. A Uniper a hagyományos energetikai üzletágért felel, melyben a hangsúly az áramtermelésen és az energiakereskedésen van.
Az mindenesetre reménykeltő, hogy a vállalatnál maradó üzletágak az első félévben a tavalyinál 15 százalékkal magasabb, 1,7 milliárd eurós üzemi szintű nyereséget hoztak. Michael Sen pénzügyivezérigazgató-helyettes szerint egy nagy leírási hullám még hátravan. Az év vége felé ugyanis az Unipert tőzsdére viszik, és akkorra a jelenleg 12 milliárd eurós könyv szerinti értéket a valós szinthez kell közelíteni, ami az elemzők szerint ötmilliárd euró körül van.

(forrás:vg.hu)