Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Magyarország lemaradt a napenergia hasznosításában

napelem lemaradasMagyarország regionális összehasonlításban lemaradt a napenergia hasznosításában - írja a Népszabadság szombati számában.

 

A lap írása szerint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai alapján tavaly, az elmúlt évek tendenciájához hasonlóan,megduplázódott a telepített napelemes erőművi kapacitás, ám az évtizedes lemaradás nem csökkent Európa többi országához képest.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy a napelemadó tavalyi bevezetése óta a napelemek nagyjából öt százalékkal drágultak, a piac pedig úgy reagált, ahogy várták, nőtt az import aránya a beszerzéseknél, a kivitelezésnél.

A szövetség elnöke szerint pozitív fejlemény, hogy a Mátrai Erőműben 16 megawattos naperőmű épült, Pécsen az állami MVM adott át nemrégiben 10 megawattos naperőművet, de ezek elszigetelt jelenségek.

A szakmai szövetség elnöke azt állítja, hogy mérhető volumenben csak az intézményi szférában, illetve a naperőművek területén van fejlődés, pedig itthon is a napelem az egyik legjobb befektetés, a beruházások tíz év alatt megtérülnek, magasabb hozamot hozva, mint bármilyen banki megtakarítás - írja a Népszabadság.

(forrás:portfolio.hu)