Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megépült a világ legnagyobb naperőműve

Tags: -napelem-

legnagyobb naperőműNyolchavi kivitelezési munkálat után felépült a világ legnagyobb naperőműve Indiában, melynek kapacitása 648 megawatt.

 

Több mint féléves munkálatok eredményeként elkészült a világ legnagyobb fotovoltaikus erőműve, mely India Tamilnádu államában található, mintegy 10 négyzetkilométernyi területen. Az erőmű kapacitása 648 megawatt.

Az erőmű tulajdonosa az Adani Group, a kivitelezés költségei mintegy 680 millió dollárt tettek ki. Az Adani tájékoztatása szerint az erőmű 150 ezer háztartást képes ellátni árammal.

A szinte minden tekintetben rekordnak számító beruházás jól mutat India céljait: a hagyományos áramtermeléstől a megújulók felé kíván fordulni. 2030-ra India célja, hogy a megtermelt elektromos áram 40 százalékát nem fosszilis forrásokból állítsa elő. Eddig az elsődleges energiaforrás az országban a szén volt.

A beruházás költségeit évekkel korábban sokkal nagyobbra becsülték, időközben azonban a szolár panelek árai drasztikus csökkenést mutattak.

Eddig a kaliforniai SolarStar volt a világ legnagyobb naperőműve 579 megawatt kapacitással. Németországban a Brandenburg szolárpark a listavezető 145 megawatt kapacitással.

Az indiai erőműnél a legnagyobb kihívás annak tisztán, szennyeződésmentesen való üzemeltetése. Ehhez egy robotrendszert építettek ki, mely a szükséges energiát közvetlenül a napelemekből nyeri.

(forrás:portfolio.hu)