Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

KÍNA LEHET A ZÖLD ENERGIA ÉLHARCOSA

nepelem kinaCsak úgy öntik a pénzt a megújuló energiaforrásokba. Szükségük is lesz rá, ha nem akarnak fulladozni a szmogban.

 

100 ezer milliárd forint - ennyit tervez költeni Kína a zöldenergiára a következő négy év folyamán. Ezt az állami energiaügynökség jelentette be, amely úgy saccolta, hogy a hatalmas pénzinjekció körülbelül 3 millió új állást fog teremteni a szektorban az eddigi 10 millió mellé.

Azt még nem mondták meg, hogy pontosan hogyan oszlik majd meg ez az összeg a különböző területek között, de a lépték egyértelműen jelzi Kína elmozdulását a fosszilis tüzelőanyagok felől a megújuló energiaforrások irányába.

A Nemzeti Fejlesztési Bizottság is kiadott egy tervezetet, amely szerint fél évtized alatt ötszörösére fogják növelni a kapacitást, és körülbelül 1000 új naperőművet építenek. Ebben az is közrejátszik, hogy a nagy napelemtelepek építési költségei 40 százalékkal csökkentek az elmúlt években. Tavaly óta már ebben is Kína a listavezető.

Az átállásban tehát egyrészt hatalmas befektetési potenciált látnak, másrészt azért is sürgős nekik, mivel hihetetlen mértékű a környezetszennyezés Kínában, és az ország északabbi nagyvárosai a szmogban fuldokolnak. A kihívás mértékét jelzi, hogy még nagyszabású terv megvalósítása után is csak 15 százaléka lesz zöldenergia a teljes fogyasztásnak.