Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energia: támogatás helyett jön a kamatmentes hitel

energetikai felujitasCsaknem féléves csúszás után, április 24-én kamatmenteshitel-program indul a lakások energetikai felújításának támogatására. A kabinet már többször beígérte az uniós forrásból megvalósuló projektet.

 

Először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető kölcsönök kiosztásának elindítását, később tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának időpontját, amit azután február végére, később április végére tettek át.

A hitelt fel lehet venni az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére. A megújulóenergia-felhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvíz-igény kielégítése végett napkollektoros vagy napelemes rendszer telepítésére.

Legalább 10 százalék önerő szükséges a felújításokhoz, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. Családi házak esetében maximum 10 millió forint, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, 2 millió forintig nem szükséges hitelfedezet. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a 2 millió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell fedezetet nyújtani. Legfeljebb 20 év lehet a futamidő. A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, amelyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok számára lesz hozzáférhető. A kölcsönt az úgynevezett MFB-pontokon lehet igényelni, 2022. december 31-ig.

Mint arról beszámoltunk: számos családnak jelentős segítség lett volna, ha a kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keretet, amiről az Európai Unió kész volt gondoskodni az otthonok energiatakarékossági átalakításához. A hitelprogram segítségével mintegy 30 ezer lakás újítható fel, miközben legalább 2 millió szorulna korszerűsítésre.

(forrás:mno.hu)