Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Már nem olyan lendületes a szélenergia

szelenergia csokkenp tedenciaA három éve még növekedési motorként ünnepelt szélenergia ipar, a befektetők egyik kedvence kezd veszíteni növekedési lendületéből a csökkenő energiaárak miatt.

 

 

Az utóbbi időben egyre súlyosabbá váló lendületvesztés egyaránt érezteti hatását a kicsi és a nagy szélturbina gyártók, a piacvezető Vestas és Siemens Gamesa mellett a kisebb versenytársaik, a Nordex és Senvion vállalatok eredményén is.
A lendületvesztés oka a pályáztatás bevezetésére vezethető vissza a nagyobb szélenergia-park kivitelezési projektek kiírásánál számos nagy piacon, például Németországban, Franciaországban vagy Indiában. A pályázatokat mostanában már rendszerint azok a cégek nyerik meg, amelyek a legkevesebb állami támogatással vállalják fel egy adott projekt kivitelezését. A csökkenő beruházási összegeket pedig a fővállalkozók annak rendje és módja szerint beszállítóikra hárítják tovább, akiknél így szintén megcsappan a bevételarányos jövedelmezőség.
A szélturbina-gyártó vállalatok az utóbbi időkben sorra egyre csökkenő negyedéves eredményről számolnak be, csökkentik alkalmazottaik számát és költségcsökkentő intézkedéseket jelentenek be. Szakértők szerint az ágazat konszolidációs kényszer hatása alá került. A pályáztatás bevezetése már oly mértékű árcsökkenést eredményezett, ami komoly aggályokat ébreszt a nyereségesség fenntarthatóságát illetően – mutatott rá Thomas Deser, a Siemens Gamesa egyik főrészvényese, az Union Investment befektetési portfólió menedzsere.

A müncheni Siemens gépipari konszern szélturbina üzletágának és annak spanyol konkurense, a Gamesa fúziójával létrejött szélenergia ipari vállalat legutóbbi negyedéves eredménye még az anyavállalat nyereségén is érzékeny sebet ejtett. A szélturbina üzletág megrendelés-állománya és forgalma egyaránt visszaesett a második negyedévben és emiatt 600 munkahelyet lesz kénytelen megszüntetni dán érdekeltségénél. A cég részvényének az árfolyama az elmúlt negyedévben 17 százalékkal esett.


A hamburgi Nordex, a szélenergia ágazat hatodik legnagyobb szereplője szintén egy spanyol versenytársa, az Acciona bekebelezésének feldolgozását kezdte meg éppen, amikor a megrendelések és a forgalom csökkenése, valamint a részvényesek bizalmának ezzel együtt járó elvesztése miatt megingott alatta a talaj. A cég vezetése jelenleg már a munkavállalók képviseletével tárgyal a működési költségek csökkentése érdekében a létszám csökkentéséről. A TecDAX indexben szereplő részvény kilenc hónap alatt árfolyamának kétharmadát veszítette el.
Piaci szakértők a konszolidációs folyamat folytatódására számítanak az ágazatban. „Az olyan kisebb piaci szereplők, mint például a Nordex is veszíteni fognak jelentőségükből" – írja a Barclays elemzése. Piaci konszenzus szerint mostanra már maga a Nordex is akvizíciós célponttá vált.

(forrás:vg.hu)