Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A feltörekvő országok adják a tiszta energia mind nagyobb hányadát

megujulo-energiakMár 2018-ban megtörténhet a fordulat, de 2019-ben biztosan többet fognak tenni a feltörekvő országok a megújuló energiák kitermelésébe, mint a fejlett országok – ezt állítja a Moody's nemzetközi hitelminősítő legfrissebb elemzésében. Elsősorban a szél- és napenergia hasznosítása lesz a meghatározó a következő néhány évben.

Ha az elemzés helytálló, akkor a feltörekvő országok átveszik a fejlett államoktól a szerepet az energiafordulat végrehajtásában, és egyre olcsóbban fogják a környezetbarát energiaforrásokat hasznosítani.

Kína, a Közel-Kelet, Afrika: elsősorban ezek lesznek azok a térségei a világnak, melyek a következő sebességbe kapcsolják a globális világ jelenleg is zajló megújuló-fordulatát. De a világ más feltörekvő országaiért sem kell aggódniuk az energetikai szakembereknek. Indiában, Mexikóban, Chilében olyan mértékben csökken a napenergia kitermelésének költsége, mely minden korábbi várakozást felülmúl.

Ezzel egyidejűleg drasztikusan csökken a szén iránti világpiaci kereslet.

A megújuló energiák terjedését nagyban elősegíti az, hogy bekerülési költségük egyre alacsonyabb lesz. A Moody's most közreadott jelentése ismét aláhúzza, hogy a napelemek ára átlagosan 50 százalékkal csökkent az elmúlt 2 évben. A kitermelésre alkalmas széljárással bíró országokban pedig, hasonló kapacitású szélturbinák telepítésének költségei legfeljebb a felét teszik ki annak, mintha szén- vagy földgáz-erőművet építenének.

Úgy tűnik, az idei év valóban elhozta az úgynevezett infekciós pontját az energiatermelésnek. Azaz azt az időszakot, amikortól

jobban megéri a zöldenergiák termelésébe beruházni, mint fosszilis termelőt építeni, még ha azok technológiája is sokat fejlődött az elmúlt években-évtizedekben.

Ráadásul a megújulók kitermelésére használt megoldások fejlődésének még egyáltalán nincs vége. Arra lehet számítani, hogy mind merészebb megoldásokkal javítják majd a tervezőmérnökök a termelés hatékonyságát. A megújulók hasznosításának egyre inkább csak a nukleáris energia lehet alternatívája, elsősorban az ellátásbiztonság szempontjából. Ám annak költségei is folyamatosan emelkednek a megújulókéhoz képest, és az emberek legfeljebb távolról szeretik az erőműveket.

A Moody's úgy számol, hogy a feltörekvő országok együttes telepített szélenergia-kapacitása 307 gigawattot, a napenergia hasznosítás potenciálja pedig 272 gigawattot ér el hamarosan.

Előbbi a globális termelés 51 százalékát, utóbbi 53 százalékát jelenti a globális tisztaenergia-termelésnek.
A növekedés motorját Kína adja, de a Közel-Kelet és Észak-Afrika is többszörös növekedést produkál majd. A várakozások szerint 2018 végégig ezekben a térségekben 14 gigawattot ér el a napenergia-kitermelés kapacitása, ami hétszerese a 2015-ös értéknek. India 28 gigawattra, a 2015-ös hatszorosára növeli kapacitását.

A különbség 2019-re még látványosabb lesz.

A szélenergia-kapacitás 349 gigawattra nő a feltörekvő államokban, míg a fejlett országokban 320 gigawatt körül alakul az év végére. A napenergia felhasználása 353 gigawattot ér a fejlődő régiókban, míg a vezető államokban 260 gigawattra nő a kapacitás. A jelentés tehát azt állítja, bő két év alatt a fejlődő országok veszik át a vezető szerepet a megújulók kitermelésében.


Alig néhány éve, 2013-ban, az Egyesült Államok egyik energiaügyekkel foglalkozó hivatala úgy számolta, a szén iránti kereslet 2040-re 39 százalékkal nő globális viszonylatban. Bár 2040-re még kicsit várni kell, az azóta eltelt években mindössze évi 1 százalékos kereslet-növekedést regisztráltak, úgy, hogy a szén ára emelkedik, a megújulóké pedig eközben csökken.

Még az olyan, néhány éve még szénfaló államoknak számító országok is, mint India, lassan végleg búcsút intenek ennek a hordozónak.

A mostani jelentés szerint, a napenergia még a szélenergiánál is népszerűbb lesz a következő években.

Bár mindkét energiafajta bekerülési költsége csökken, várhatóan napelem-farmok létesülnek majd nagyobb számban. A szélenergia hatékony felhasználását elsősorban az segíti elő, hogy a turbinák mind fejlettebbé válnak. Növekszik üzemelési idejük és nő a hatékonyságuk is.

A Moody's alelnöke szerint, a megújuló energiák terjedését még inkább elősegítené az, ha a tárolás problémáira végre átfogó megoldással állnának elő a tervezők.