Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Csökkenő áramárakat hozhat a napenergia

napelem csokkeno arDrámaian csökkenhet a villamos energia nagykereskedelmi ára, amennyiben a nap- és szélenergia alapon termelt áram aránya eléri az 50 százalékot a teljes villamos energia termelésen belül egy új tanulmány szerint.

A Berkeley Lab Egyesült Államokban elvégzett elemzése szerint a nagykereskedelmi áramárak legalább 25 százalékkal csökkennének, amennyiben a megújuló energia alapon termelt áram részaránya minimum 50 százalékra rúgna az egészen belül. A kaliforniai, New York-i, délnyugati és texasi hálózatok adataival dolgozva a kutatás arra az eredményre jutott, hogy amennyiben a nap- és szélenergia aránya 40 százalék fölé bővülne 2030-ig, akkor az a termelői árak jelentős esését eredményezné.

Egy nagy megújuló energia arányú rendszerben ugyanakkor az áringadozások is gyakoribbá válnának, ahogyan a rendszer a csúcsterheléses állapotot is sűrűbben érné el - mindez egyébként a megújulók egyenetlen rendelkezésre állásából is következik.
A legnagyobb jelentősége azonban a termelői ár napon belüli alakulásában várható. Különösen a kiemelkedő napenergia részarányt tartalmazó forgatókönyv megvalósulása esetén a nap közepi, esti árak jelentősen mérséklődnének.
(Külön vizsgálták a kiemelkedő nap-, a kiemelkedő szélenergia részarányt, illetve az úgynevezett kiegyenlített mixet tartalmazó forgatókönyvek megvalósulásának eseteit.)

Mindez felértékeli a rugalmas, jól szabályozható egyéb termelő egységek - jellemzően a gázos erőművek szerepét, amelye termelésének nyereségességét a nagyon alacsony árak napon belüli időszakai is kevésbé érintenének negatívan. A termelés mellett a fogyasztás szabályozása, valamint az energiatároló megoldások szerep szintén felértékelődhet a jövőben, mint a csúcsterheléses időszakok menedzselésének hatékony eszközei.
Sokkal fájdalmasabban érintené viszont az árcsökkenés a szintén zsinóráram termelésére szolgáló, azonban kevésbé visszaszabályozható atom- és szénerőműveket
- figyelmeztet a Lawrence Berkeley National Laboratory elemzésében.

Az energiaszektorban zajló átalakulás sebességét jól érzékelteti az is, hogy a tanulmány szerzői 2016-ban, amikor a munkához hozzáfogtak, még nem számoltak az energiatárolás nagyobb mértékű gyakorlati alkalmazásával. Napjainkban azonban már elképzelhető, hogy egy földgáztüzelésű erőmű építése helyett inkább energiatároló technológiával kombinált naperőmű fejlesztése mellett dönt egy, áramtermelő kapacitást létrehozni kívánó befektető - mondta Joachim Seel, az anyag egyik szerzője a greentechmediának.

A szerzők a következőkben a nukleáris energia és az energiatárolás lehetséges jövőbeli szerepének mélyebb vizsgálatát is el kívánják végezni 2020-ig, tekintetbe véve a jobban szabályozható atomerőművek kifejlesztésére irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket is.

(forrás:portfolio.hu)