Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Visszaesett a hazai áramtermelés Paks és a gázerőművek miatt

villamos energia korkep 2018Idén júniusban a hónapra jellemzőnél magasabb volt a másnapi szállítású villamos energia (DAM) hazai ára...

 

 

... a fosszilis energiahordozók és a szén-dioxid kvóta magas ára mellett azért is, mert a hazai termelés számottevően elmaradt a tavaly júniusitól. Ehhez a Paksi Atomerőmű egyik blokkjának karbantartása mellett az is hozzájárult, hogy az emelkedő költségek miatt - a magas árak ellenére - kedvezőtlen volt a gáztüzelésű erőművek termelésének jövedelmezősége, így csak a technikai minimumot érte el az ilyen típusú erőművek termelése - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH 2018 júniusi villamosenergia piaci körképének további fontosabb megállapításai:

  • A magyar piacon kereskedett 2019. évi éves zsinórtermék ára a májusban kialakult 51 €/MWh szinten stabilizálódott, ami 30%-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában mért értéket. A német árakhoz viszonyított árkülönbözet némileg szűkült. Az árak emelkedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett a HUDEX-en kötött határidős ügyletek volumene.
  • A magasnak tekinthető kereslet mellett az import hazai fogyasztáshoz viszonyított aránya 42,2 %-ra emelkedett. Miközben a balkáni vízerőművek termelése továbbra is lehetővé tette a déli országokból történő nettó importot, emelkedett az osztrák és a szlovák határkeresztező kapacitások kihasználtsága. Így az osztrák piachoz képest 9 €/MWh, a szlovákhoz viszonyítva 3 €/MWh átlagos felár alakult ki a másnapi piacon.
  • A karbantartások végével a szekunder szabályozási piaci szűkösség enyhült, a rendelkezésre állási díjak mérséklődtek. A tercier szabályozási piacon az árak továbbra is meghaladják a tavalyi szinteket, ami a piac növekvő koncentrációjával állhat összefüggésben.

(forrás:portfolio.hu)