Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Könnyebb szolgáltatóváltást és átláthatóbb energiaszámlákat javasol az EP

tiszta energia csomagÁrösszehasonlító oldalak, az otthon előállított energia használata, a fogyasztás monitorozása: ezeket javasolják az új uniós szabályok, amelyek több jogot biztosítanak a fogyasztóknak.



 

Szolgáltatóváltás

A fogyasztók az új szabályoknak köszönhetően három héten belül szolgáltatót válthatnak. 2026 után pedig még rövidebb időn, 24 órán belül lehetséges lesz a váltás. Mindezt plusz költségek nélkül, kivéve, ha egy meghatározott időre szóló szerződést akarnak felbontani, annak lejárta előtt. Ebben az esetben a díjat arányosan kell kifizetniük, és az nem haladhatja meg a szolgáltató gazdasági veszteségét.

 

Megbízható árösszehasonlító weboldalak

Sok uniós tagállamban a fogyasztók csupán online összehasonlító programokra hagyatkozhatnak, ha szolgáltatót akarnak váltani és információra van szükségük. Ezért ezentúl minden EU-s tagállamban legalább egy olyan ingyenes programot biztosítani kell, amely megfelel az uniós minimumkövetelményeknek.

A jelenlegi szabályoknak megfelelően a fogyasztók 14 napon belül visszaléphetnek egy szerződéstől, ha azt az interneten vagy telefonon kötötték meg.

Világosabb energiaszámlák

Sokszor még mindig nem elég átláthatóak az energiaszámlákon található részletek, ahogy azt az Európai Bizottság piackutatása is kimutatta. Az új szabályoknak köszönhetően ez is változik: a szolgáltatóknak átláthatóbbá kell tennie a számlákat, a fogyasztásról és a díjakról egyértelmű információkat kell közölniük.

 

A villamosenergia-fogyasztás monitorozása

A fogyasztók ezentúl kérvényezhetnek egy okosmérőt, amely az energiafogyasztást és a díjakat valós időben mutatja. Ezeket a mérőket a kérvényezés után négy hónapon belül kell beszerelni. A tagállamoknak biztosítaniuk kell az okosmérők piacra dobását, de ha beszerelésük sokba kerülne, nem kötelezőek állni a díját.

Ha a fogyasztók olyan szerződés mellett döntenek, amely dinamikusan követi a villamosenergia árát, az energiafogyasztásukat a piac valós idejű áraihoz is igazíthatják majd.

 

A sérülékeny fogyasztók védelme

A tagállamoknak biztosítaniuk kell a villamosenergiához való hozzáférést a sérülékeny fogyasztóknak és a rászoruló háztartásoknak is, például a szociális biztonsági rendszereken keresztül.

 

Otthon előállított energia és annak értékesítése

A fogyasztók és a helyi kisközösségek előállíthatják az energiát, fogyaszthatják és el is adhatják azt.

 

Az új szabály egy nagyobb csomag része

Ez a javaslat egy nagyobb csomag része, amely a villamosenergia-piac reformjáról és a tiszta energia használatának ösztönzéséről szól. A cél, hogy növeljék a szereplők közötti versenyhelyzetet, erősítsék az uniós tagállamok közötti együttműködést az energiakrízis esetén és olyan tiszta energiaforrások felé tereljék a fogyasztókat, mint a szél, vagy a nap.

 

Következő lépések

Az új szabályokat a Parlament március 26-án fogadta el. Ha az irányelvet a Tanács is elfogadja, az uniós tagállamoknak 2020. december 31-ig kell átültetniük azt a nemzeti jogba.

(forrás:nrgreport.com)