Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A napelemes rendszerek ellehetetlenítése Magyarországon - jelenlegi helyzet

termekdijAz utóbbi időszakban úgy tűnik, hogy a törvényalkotás a napelemes rendszerek ellehetetlenítését tűzte ki célul.


Csak az elmúlt évben olyan intézkedések sorozatával kerültünk szembe, mely nem csak a rendszerek elterjedését gátolja, de ezzel együtt egyre több pénzt is akar kivonni belőle.

Az MNNSZ elnökei által kiküldött tájékoztató hírlevél szerint, mindezen hazai napelemes rendszerekre kivetett és azok elterjedést gátló rendelkezések ellen tiltakozik a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség is. Mely kihangsúyozta, hogy nem az adó ténye ellen, hanem annak formája, mértéke és értelme ellen. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség célja az ingyenes és demokratikus, mindenki számára korlátlanul rendelkezésre álló energia, és a napenergia hasznosításának népszerűsítése, széleskörű elterjesztése!

Az elmúlt egy évben kiadott rendelkezések:

  1. Napelemes termékdíj, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj ~ 5%-al emeli a napelemek árát.
  2. A csökkentett átvételi ár, 2015. január 01-től csökkentett KÁT (kötelező átvételi tarifa) árak ellen. A megújuló alapú villamosenergia termelő beruházások megtérülési ideje ezzel lényegesen kitolódik, ami a támogatás hiánya miatt már egyébként is kétségessé tette némely beruházást.
  3. Új OTSZ - új költségek, A 2015.03.05-től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé táv és kézi működtetésű egyenáramú tűzvédelmi kapcsoló beépítésére, ez további 10-15%-os beruházási többletköltséggel jár.

 +1 A ráadás, a megítélt pályázati támogatások drasztikus csökkentés.e Az elbírált pályázatok támogatási keretének drasztikus csökkentése, a KEOP-2014-4.10.0/K és KEOP-2014-4.10.0/N pályázatokra szánt támogatási keret drasztikus csökkentése ellen (1260/2014. (IV.22.) Korm. határozat).

De nem csak azok az intézkedések dolgoznak a megújuló energiafelhasználás ellen, melyeket meghoztak, hanem amelyeket nem. Az EEG-t (Német megújuló energia törvény) már több, mint 70 országban bevezettek, nálunk azonban ez elmaradt, sőt ezen kívül sincs megújuló energia törvényünk. Illetve a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (METÁR) bevezetése is már öt éve várat magára.

 

 

Ide kattintva megtekintheti, a HírTv által Kiss Ernővel, az MNNSZ elnökével és V. Németh Zsolt környezetpolitikáért felelős államtitkárral készített interjút.

 

Forrás: MNNSZ hírlevél