Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megvédte a gázpiacot a MEKH

gas MekhLetiltott két gázvezetékkapacitás-aukció az energiahivatal, mert csak a jobban informált, erősebb vállalatoknak kínáltak valós lehetőséget.

 

 

Két olyan, nagy horderejű gázpiaci ügyletet akadályozott meg a napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amelyek esetleges lebonyolításával tartós versenyhátrányba kerülhettek volna a kisebb magyarországi gázkereskedők. A hatóság megtiltotta, hogy a Magyar Gáztranzit Zrt. (MGT) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. március 6-án a 2019 utáni évekre is felkínálja az Ausztria és a Szlovákia felőli gázimportvezetékek kapacitásait.

A tilalom oka az volt, hogy 2019 után jelentősen megváltozik az európai gázáramlás iránya, mert lejár az ukrán gáztranzit-megállapodás, és megépülhet az Északi Áramlat II. gázvezeték. Ez ma olyan bizonytalan helyzetet teremt, amelyben csak azoknak a cégeknek érdemes hosszú távon kapacitásokra pályázniuk, amelyek így is kellő információhoz jutnak, mert például van elég pénzük, hogy forgatókönyveket készíttessenek az átalakulás mikéntjéről, a várható árakról és az új infrastruktúra-fejlesztésekről, illetve amelyek a beszállítókkal is kapcsolatban állnak.


Ha például tudják, hogy 2019 után jó eséllyel sok gáz érkezhet Magyarországra a két említett gázvezetéken, hétfőn megérte volna lefoglalniuk a cső kapacitásait 15 évre előre. Ezt ráadásul viszonylag olcsón tehették volna meg, mert a többi, az említett előnyökkel nem bíró, kis kockázatviselő képességű és főként éves szerződésekkel dolgozó társaság aligha pályázott volna, később pedig már drágábban vagy sehogyan sem juthatott volna kapacitáshoz.

A hivatal megállapította, hogy az MGT és az FGSZ sem mérte fel a 2019 utáni piac valószínű alakulását, legalábbis ez derül ki a tőlük pótlólag bekért adatok alapján. Így a MEKH – elkerülendő az értékesítési lánc alacsonyabb szintjén lévő piaci szereplők kizárását – megtiltotta a fenti aukciókat. Bár a tilalom miatt kissé sérült a piaci szereplőknek a hosszú távú szerződések kötéséhez fűződő joga, a MEKH előbbre valónak tartotta, hogy intézkedésével megvédje a nemzeti piacot az „agresszív gazdasági interakcióktól".


Döntése értelmében a két társaság a 2019. október 1-je utáni gázévekre csak akkor írhat ki kapacitásaukciót a szlovákiai és az ausztriai behozatalra, amikor már elég információ áll rendelkezésre az Északi Áramlat bővítéséhez kapcsolódó szárazföldi fejlesztésekről. Ekkor ugyanis a piaci szereplők már képet alkothatnak az európai gázáramlások várható alakulásáról. A két társaság közzétette a honlapján a hivatal döntését, de az indoklást kitakarta.

(forrás:vg.hu)