Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Ezért kellett az újabb adó az Energiahivatal szerint

haztartasi meretu kiseromuÚj elosztói teljesítménydíj vonatkozik azokra, akik újonnan telepítenek 4 kilowattnál (kW) nagyobb teljesítményű háztartási kiserőművet, és a többletenergiát a közcélú villamosenergia-rendszerbe táplálják be, fizetniük ugyanakkor jelenleg nem kell – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Hangsúlyozták azt is, hogy akik egyáltalán nem táplálnak be a közcélú villamosenergia-rendszerbe, mentesülnek a teljesítménydíj alól. A MEKH felidézte: nem terheli teljesítménydíj a 2017. március 31-e előtt üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek, valamint a március 31-e után üzembe helyezett, de 4 kW-nál nem nagyobb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek üzemeltetőit. Az elosztói teljesítménydíj alanyai a 4 kW-nál nagyobb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek, azok esetében is a 4 kW feletti rész. A hivatal által megszabott elosztói teljesítménydíj ugyanakkor jelenleg nulla forint.

A díj bevezetése ennek ellenére bizonytalanságot jelent a a MANAP Iparági Egyesület álláspontja szerint, mivel ugyan a díj mértéke egyelőre 0 forint, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben.

A MEKH hangsúlyozta: a háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználók a saját pillanatnyi termelésüktől és fogyasztásuktól függően hol betáplálásra, hol vételezésre veszik igénybe a közcélú villamosenergia-hálózatot. Ugyanakkor a hálózat működési és fejlesztési költségeihez az éves szaldóelszámolásnak köszönhetően alig járulnak hozzá, ami jelentős előny számukra. A közlemény szerint a villamosenergia-rendszer használatáért minden fogyasztó, így a lakossági fogyasztók is fizetnek rendszerhasználati díjakat, döntően az elfogyasztott árammal arányos mértékben. Így – leegyszerűsítve – a szaldóelszámolási rendszer következtében a háztartási méretű kiserőművek által nem fizetett rendszerhasználati díjakat végső soron a többi rendszerhasználó befizetései fedezik.

A hivatal tájékoztatása szerint a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítménye az utóbbi években ugrásszerűen nőtt, évente átlagosan megduplázódott. Míg 2010-ben a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége 1,263 megawatt (MW) volt, 2015-ben már 128,863 MW.

Közölték, az elosztói teljesítménydíj egy átlagos háztartás energiafogyasztásához méretezett (maximum 4 kW teljesítményű) új kiserőmű üzemeltetője számára, valamint az akár nagyobb teljesítményű háztartási méretű kiserőművel már rendelkező felhasználók számára semmilyen többletterhet nem jelent. Egy 4 kW teljesítményű napelem a hazai napsütéses órák számát tekintve évente – elhelyezési módtól függően – körülbelül 4000 kWh villamos energiát termel, egy átlagos háztartás igényeit bőven fedezi, és továbbra sem kell ebben az esetben teljesítménydíjat fizetni. A MEKH ezért állapította meg a 4 kW-ban teljesítményhatárt – közölték.

A MEKH szerint az elosztói teljesítménydíj célja, hogy a 4 kW-nál nagyobb teljesítményű háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználók továbbra is élvezhessék a közcélú hálózat létéből, illetve az éves szaldóelszámolásból fakadó előnyöket, ugyanakkor a közös teherviselés jegyében hosszú távon ők is járuljanak hozzá a rendszer működési és fejlesztési költségeihez. Az új díj léte egyben arra is ösztönöz, hogy a háztartások a jövőben lehetőleg olyan teljesítményű napelemet telepítsenek, amely jobban igazodik a háztartás fogyasztási igényeihez, mert így elkerülhető, illetve minimalizálható a teljesítménydíj-fizetés – olvasható a közleményben.

(forrás:www.piacesprofit.hu)