Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Nem jött be az olcsóság: felszámolják az Energetikai Központot

Energetikai Központ ZrtA Fővárosi Törvényszék elrendelte a lakossági árampiacon ígéretesen indult Energetikai Központ Zrt. (EK) felszámolását.

 

 

Az erre vonatkozó kérelem csaknem egy évvel ezelőtt érkezett a bírósághoz, amely most a Datastep Kft.-t jelölte ki az EK felszámolójául. Az EK hangsúlyos szereplője volt a magyarországi villamosenergia-kereskedelemnek, de a fénykora három évig sem tartott. A cég 2012 augusztusától kínált a lakosságnak az egyetemes szolgáltatásban fizetettnél 4-6-8 százalékkal olcsóbb áramot. (A diszkont nem a végszámlára, hanem annak egyik összetevőjére vonatkozott.) Rövid idő alatt közel 16 ezer ügyfelet csábított el az EK az akkor aktív szolgáltatóktól. Elsőként az Elmű és az ÉMÁSZ piacaira nyomult be, később kkv-kal akarta bővíteni vevőkörét, és idővel földgázt is el szeretett volna adni a háztartásoknak, versenypiaci feltételekkel.

Ám az EK számára hamar megromlottak az indulásakor még vonzó működési feltételek. A versenypiaci környezetben startolt társaság egy szempillantás alatt hatósági áras rendszerben találta magát. Így, ha meg akarta tartani versenyelőnyét – azaz az ügyfeleit –, akkor az általa kínált kedvezményt rendre meg kellett fejelnie a rezsicsökkentés lépéseivel, aminek viszont gazdaságossági határai voltak. Fennállása alatt végig veszteséges volt az EK. Az utolsóként közzétett adatai szerint 2014-ben a saját tőkéje mínusz 320 millió forint volt, nőttek a kötelezettségei, igaz, nagyobb lett az árbevétele is. A méretéhez képest nagy mínuszok ellenére a társaság vezetése még 2015 augusztusában is azt hangsúlyozta a Világgazdaságnak, hogy a cég nem kíván kivonulni az országból.

Ám néhány hónapra rá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelezte, hogy az EK pénzügyileg ellehetetlenült, fizetésképtelen, ezért 2016. február 1-jétől veszélybe került az egyetemes szolgáltatásra jogosult 14,5 ezer felhasználójának ellátása. A MEKH ajánlatokat kért be az egyetemes szolgáltatóktól az EK érintett vevőinek átvételére, nem sokra rá pedig már terítette is közöttük az ügyfeleket. Lényegében minden szolgáltató a saját korábbi vevőihez jutott hozzá.
Az EK közvetlen tulajdonosa a magyar piacon való megjelenésekor a Communication One International Limited volt, de gyakorlatilag a csehországi Energetické Centrum leányvállalataként működött. 2012 májusától két éven át már a pozsonyi Energy Supplier No1 a. s. kezében volt a cég, amelytől 2014 májusában került a szintén pozsonyi Enesoft s. r. o. tulajdonába. Az Enesoft a szlovákiai Foaf.sk adatbázisa szerint Lenka Grebenová és az O&M Consulting 50-50 százalékos tulajdona.

(forrás:vg.hu)