Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Rábólinthat Brüsszel a magyar biomassza-támogatásra

biomassza eromuTöbb témában is vita van az Európai Unió és a magyar álláspont között a megújuló energiaforrások támogatásában...

A vitatott elemek egyike a már működő biomassza tüzelésű erőművek további működését támogató úgynevezett barna prémium, amely várhatóan a második félévben léphet életbe a METÁR-rendszer részeként Brüsszel jóváhagyását követően - mondta el Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese a Portfolio konferenciáján.

A 2017 január elsejétől élő megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatási rendszer, a METÁR több pontja is a Bizottság jóváhagyására vár. Az új elemek a brüsszeli engedélyt követően "élesedhetnek" és válhatnak a megújuló forrásból való villamos energia termelést támogató rendszer részévé. Grabner szerint a januárban életbe lépett szisztéma ezzel együtt teljesíti a vonatkozó EU-iránymutatásban foglaltakat.

A METÁR-rendszer vitatott pontjai:

barna prémium;
demonstrációs projektek támogatása;
technológia specifikus tenderek kiírása;
magasabb megtérülési ráta

A hazai biomassza alapú villamos energia termelés zömmel régebbi, felújított erőművekben valósul meg. Mindez előre vetíti, hogy a biomassza jelenlegi részaránya nem lesz sokáig fenntartható, és akár már néhány éven belül radikálisan csökkenhet a technológiai okok miatt. (A hazai megújuló alapú villamos energia termelés 80 százalékban biomasszára támaszkodik.)

A vállalt és megvalósult hazai megújuló-részaránnyal kapcsolatban a hivatal vezetője úgy fogalmazott, a teljesülés különböző módon értékelhető. Támogatás ide, támogatás oda, a bruttó végső megújuló energia fogyasztás lényegében nem növekszik, a megújuló energia magyarországi részaránya az elmúlt években stagnált - fogalmazott. (Igaz ez azzal együtt is, hogy a statisztikai módszertanban bekövetkezett változás miatt az ország biomassza és egyéb bioenergia felhasználásának hivatalos mértéke visszamenőleg is többszörösére emelkedett.)

"A hosszú távú célok teljesülését, a megújulók elérhetőségét, elterjedését súlyosan befolyásolja minden energiapolitikai lépés" - hívta fel a figyelmet Grabner Péter.