Menerko - Optimális energiamenedzsment

Mit kell tartalmazni az energetikai szakreferens által elkészített havi és éves riportoknak? Cikkünkből megtudja.

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energetikai szakreferens éves jelentés

energetikai-kovetelmenyekAz Energiahatékonysági törvény szerint az energetikai szakreferens egyik legfontosabb feladata, hogy az Ügyfele havi jelentéseket készít tevékenységéről, az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet tárgyhavi energiafogyasztásának mértékéről és annak értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások, fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében.


Majd ezt követően minden év május 15-ig összefoglaló éves jelentést készít az Ügyfél számára készített havi jelentések alapján a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről.
Az éves jelentés elkészítéséhez a szakreferensek számára nem áll rendelkezésre semmilyen formanyomtatvány, mindössze a jogszabályban rögzített néhány előírást kell betartani. Ennek következtében bizonyos, hogy a szakreferensi éves jelentések különböző adattartalommal fognak elkészülni.
Véleményünk szerint az energetikai szakreferensi jelentésnek a legfőbb célja, hogy nyomon lehessen követni az Ügyfél energiafelhasználását, az elért energia megtakarításokat, a megtett energiahatékonysági intézkedéseket és a jövőre vonatkozó vállalásokat.


Emellett az Ügyfél igényeit figyelembe véve számos hasznos információval kiegészíthető az éves jelentés:
- energia beszerzési árak alakulás;
- a vállalat energiamérlege;
- benchmark összehasonlítások;
- tervezett energiahatékonyság növelő beruházások ismertetése;
- számos Ügyfelünk rendelkezik ISO50001 energiairányítási rendszerrel. Számukra az éves jelentés kiváló visszacsatolás lehet, hogy hogyan alakultak az adott évben a különböző energiahatékonysági mutatók, mely kitűzött intézkedések valósultak meg, és hogyan halad a vállalat a kitűzött célok elérése mentén.

A jogszabály azt is előírja, hogy az Ügyfél az elkészült jelentést publikálja honlapján. Azonban a jogszabály azt nem veszi figyelembe, hogy számos cég nem rendelkezik honlappal. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal állásfoglalása szerint ez nem mentesíti a szakreferens az éves riport határidőre történő elkészítése alól. A riportot május 15-ig át kell adni az Ügyfél részére, akinek biztosítani kell az éves jelentés megismerhetőségét (pl. ügyfélforgalom számára nyitvaálló helyiségben kifüggesztéssel, ügyfelek részéről történő megkeresés esetén a jelentés átadása stb.).