Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Rendelet a energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményéről

Tao2017. július 5-én megjelent az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló kormányrendelet.

 


A rendeletre sokan vártak, hiszen ebben kerültek pontosításra az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének igénybevételének a feltételei.


Ügyfeleink részéről a leggyakoribb kérdés az volt, hogy az adókedvezményre való jogosultság igazolását ki és milyen formában állíthatja ki. A végrehajtási rendelet kimondja, hogy az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolását kizárólag a MEKH nagyvállalati auditor listáján szereplő, megfelelő végzettséggel, szakmai tapasztalattal, külön vizsgával és regisztrációval rendelkező felelős energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet állíthatja ki.


Azonban első lépésként még az auditornak egy tájékoztatót kell készítenie a beruházás megkezdésének napját megelőzően. A tájékoztatóban szerepelnie kell a tervezett beruházással elérhető energiamegtakarítás mértékének, melyet az auditor mért adatok vagy becslés útján állapíthat meg. (Abban az esetben, ha a beruházás már megkezdődött a jogszabály kihirdetését megelőzően, a tájékoztató elkészíthető, de még az adókedvezmény igénybevételét megelőzően kell az adózó rendelkezésére bocsátani.)


Majd a beruházás üzembe helyezését követően az energetikai auditornak el kell készítenie a beruházással érintett műszaki rendszerre vonatkozó energetikai auditot, ami tartalmazza a kiinduló állapot energetikai felmérését és a beruházás üzembe helyezésével elért energiamegtakarítást, a beruházás üzembe helyezését követően mért, vagy egyedi mérési adatok alapján kiszámított vagy becsült értékekkel.


Majd az audit alapján az auditor elkészítheti az igazolást, mely a TAO kedvezmény igénybevételéhez szükséges.

A jogszabály és az igazolás mintája megtekinthető honlapunkon.