Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Olcsóbb lehet a zöldáram Magyarországon

kat 2016Június 30-án a hazai áramtőzsde (HUPX) napon belüli piacán is megjelent a zöldáram...

...miután a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) elkezdte ezen a piacon a kötelező átvétel (KÁT) alá eső, megújuló forrásból származó negyedórás villamos energia termékkel történő kereskedést.

Az újítás az ipari fogyasztók terheit csökkenti, versenyképességüket növeli, és pozitívan hat a villamosenergia-rendszer szabályozására is.

A hatályos szabályozás szerint a KÁT mérlegkör-tagi termelőknek negyedórás menetrendekkel kell prognosztizálniuk másnapi termelésüket. Eddig a MAVIR ZRt., mint KÁT mérlegkör-felelős ezeket a negyedórás termelői menetrendeket összesítette, majd óránkénti átlagolást követően ezen villamosenergia-mennyiségeket a HUPX DAM (másnapi) piacán értékesítette. (A másnapi piacon csak órás termékekkel lehet kereskedni.)

A KÁT mérlegkör portfóliója miatt azonban a termelési (vagyis a KÁT mérlegkör-tagok által beadott) és a belkereskedelmi (vagyis a KÁT mérlegkör és a HUPX között lévő energia adásvételt tartalmazó) menetrendje egymástól negyedóránként jelentősen eltér. Az órás termékek és a negyedórás menetrendek különbségéből pedig jelentős szabályozási igény adódik, ami kiegyenlítő energiát és többlet költséget okoz a KÁT mérlegkör, végső soron a KÁT-ot finanszírozó ipari fogyasztók részére.

Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy a KÁT rendszer hatékonyságát növelné, amennyiben ez a nyitott pozíció a HUPX ID (napon belüli) piacán zárható lenne, a negyedórás mennyiségek kereskedésével. Éppen erre tekintettel a MAVIR 2017. június 30-tól a hazai áramtőzsde napon belüli piacán megjelent a kötelező átvételből származó negyedórás termékkel.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító szerint a KÁT "részleges" napon belüli kereskedés várhatóan a fenti szabályozási igényt csökkenti, mely mind a villamosenergia-rendszer, mind a KÁT mérlegkör működési hatékonyságára pozitív hatással lehet. A sikeres napon belüli kereskedés kiegyenlítő energia költségcsökkenést hoz és azáltal, hogy a KÁT rendszer finanszírozásának összköltsége is csökken, a KÁT fogyasztó oldali költségterhek is csökkennek - utóbbi a kedvező forgatókönyv megvalósulása esetén éves szinten akár a néhány százmillió forintos nagyságrendet is elérheti. Ezen túl a lépés - amely nem járt jelentős fejlesztési igénnyel - hozzájárulhat az energiapiac volumenének és likviditásának további erősödéséhez is.

Az első tapasztalatok kedvezőek: a július 1-jei szállítási nappal indult rendszerben a KÁT mérlegkör a HUPX ID piacára naponta átlagosan 380 MWh ajánlatot adott be, melynek átlagosan 8%-a teljesült is. Az adatok alapján látható, hogy a HUPX ID piacán növekedett a likviditás, megnövekedett a kötések száma, így a rendszerirányító szerint az is remélhető, hogy a KÁT-os ajánlatok egyre nagyobb mértékben fognak ellenoldali keresletre találni.

A KÁT mérlegkör-felelőseként a MAVIR a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal és a piaci szereplőkkel együttműködve - dolgozik a rendszer hatékonyabbá tételén. Jogalkotási fázisban van a KÁT mérlegkör további javítását célzó jogszabály tervezet is, melynek a társadalmi egyeztetései már lezárultak - tudtuk meg a MAVIR-tól. Ennek lényege, hogy a most bevezetett "részleges" kereskedés teljessé válna azáltal, hogy a termelői oldalon is megengedett lenne a napon belüli menetrend módosítás, melynek pontossága bónusz-malusz rendszerrel lenne ösztönözve.

(forrás:portfolio.hu)