Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Történelmi pillanathoz közelít a napenergia

Tags: -napelem-

napelem fotovoltikus kapacitásÚjabb történelmi mérföldkőhöz érkezik el a napenergia 2017-ben, ez év végén ugyanis a fotovoltaikus napelemek telepített globális összkapacitása várhatóan utoléri és meghaladja majd az atomerőművekét.

A napelemek hódítása pedig folytatódhat, így 2022-ben már örülbelül kétszer akkora lesz a világszerte telepített fotovoltaikus kapacitások összege, mint az atomerőműveké.

Valószínűleg ismét rekordot dönt a globális napenergia iparág 2017-ben, idén ugyanis várhatóan 81 gigawatt új fotovoltaikus (pv) kapacitást installálnak globálisan, ami csaknem kétszerese a 2014-ben telepített mennyiségnek, ha pedig az egy évtizeddel ezelőtti helyzettel vetjük össze a trendet, akkor 32-szeres növekedés látszik. A teljes globális telepített pv kapacitás 2022-ben elérheti a 871 gigawattot, ami 43 gigawattal meghaladhatja az akkorra várható szélenergia, és több mint kétszeresen a mai nukleáris kapacitásokat - prognosztizálja a GTM Research Global Solar Demand Monitor című jelentésében.

A Nuclear Energy Institue adatai szerint napjainkban összességében mintegy 391,5 gigawatt nukleáris kapacitás üzemel, míg a pv napelemek az év végére várhatóan elérik majd a 390 gigawattot.

A történelem folyamán tehát most először a névleges kapacitások tekintetében a napenergia utólérte a nukleáris energiát. A valós kapacitások tekintetében azonban az atomenergia továbbra is jelentősen megelőzi a nepenergiát, tekintettel annak időjárásfüggő, volatilis jellegére.
Míg az atomerőművek összességében évente körülbelül 2 476 671 gigawattóra villamos energiát állítanak elő évente világszerte, addig a napelemek mindössze 375 000 gigawattórát; az előbbi 11, utóbbi 1,8 százalékát teszi ki a globális áramtermelésnek.


Hosszabb távon azonban e téren megtörténhet a helycsere. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2014-es előrejelzésében ugyanis azzal kalkulált, hogy az évszázad közepén a globális áramtermelés 16 százaléka valósulhat meg a pv panelek által, további 11 százalékot pedig a koncentrált naperőmű technológia biztosíthat, miközben a nukleáris energia tekintetében nem várható hasonló növekedés. A fenti számok azonban az IEA legmagasabb bővülési ütemmel számolt forgatókönyvéből valók, az aktuális trendek alapján viszont úgy tűnik, gyakorlatilag ez a menetrend valósul meg. A jelenség pedig általánosnak tekinthető, annyiben az elmúlt három évben megvalósult kapacitásbővülés és költségcsökkenés mértéke többnyire jelentősen meghaladja a várakozásokat.

(forrás:portfolio.hu)