Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

ISO50001:2019

Tags: -iso 50001-

iso50001Az ISO50001-es Energiairányítási rendszerszabvány első kibocsátása óta 5 év telt el, így a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet elérkezettnek látta az időt a szabvány felülvizsgálatának. Jelenleg a szervezet által a világ különböző pontjairól meghívott energetikai szakemberek ellenőrzik a legújabb tervezetet.

 

Mint minden más ISO rendszer szabvány (például 9001, 14001, 45001), az ISO 50001 energiairányítási rendszerszabvány is egy nemzetközi szakértői konszenzus eredménye, amely a globális vezetési tapasztalatok és a bevált gyakorlatok előnyeit kínálja azon szervezetek számára, akik az alkalmazásuk mellett döntenek.


Az irányítási rendszer szabványairól általában elmondható, hogy a szervezet folyamatait PDCA-ciklus elvének (plan - tervezés, do – cselekvés, check – ellenőrzés, act – beavatkozás) használatával közelítik meg a kívánt eredmények elérése érdekében.
Azonban annak ellenére, hogy a szabványok sok közös elemet tartalmaznak, a felépítésük számos esetben különböző.

Jelenleg folyik az ISO irányítási rendszerek standardizálása, melyet a bizottság a HLS - Legmagasabb szintű struktúra ( High-Level Structure) elvének mentén végez. Így összehangolásra kerülnek a szabványok felépítést strukturáló tartalomjegyzékek, a fogalmi apparátusok, szöveges bevezetések, cikkelyek, ugyanakkor meghagyják a szabványfejlesztők szabadságát a speciális technikai témák és követelmények esetében.

Az ISO9001 és az ISO14001 esetében már megtörtént a HLS szerinti korszerűsítés. Ez megkönnyíti az ISO 9001: 2015 és / vagy ISO 14001: 2015 tanúsítványt újraminősítő vállalatok számára, hogy fontolóra vegyék az ISO 50001 szabványon alapuló energiagazdálkodási rendszer bevezetését is.

Az ISO 50001 új verzióját várhatóan 2019 januárjában teszik közzé. A tanúsított vállalatok/szervezetek számára általában három évet biztosítanak az új verziókra való áttérésre a közzététel napjától számítva.

Az új ISO 50001 szabvány esetében hasonló átmeneti időszak várható (, ezért nincs szükség aggodalomra, ha már rendelkezik tanúsítvánnyal).
A legfőbb szerkezeti változás várhatóan az lesz, hogy a meglévő szabvány (ISO 50001: 2011) 4. szakasza, amely részletezi az energiairányítási rendszer összes követelményét, a HLS szerinti korszerűsítést követően hét szakaszra (vagy záradékra) bővül:

 

ISO50001 2019 V2


Emellett az alábbi változtatásokat vitatják meg:

- Az olyan szavak megváltoztatása, mint a "dokumentálási eljárás" és a "feljegyzés".


- Fokozott hangsúly a vezetőség és a felső vezetés bevonására az energiairányítási rendszer bevezetése során.


- Kockázat alapú megközelítés, amely biztosítja, hogy az EIR képes legyen elérni célkitűzéseit, figyelembe véve a PDCA folyamat különböző lépéseiben rejlő kockázatokat és lehetőségeket.


- A szervezeteket arra ösztönzik, hogy a helyesbítő és megelőző intézkedésekre tágabb koncepcióként tekintsenek, ne csak a nemmegfelelőség újbóli megjelenésének megakadályozására használják.


- A változáskezelési folyamatok bevezetése az olyan nem tervezett események ellenőrzésére, amelyek hatással lehetnek az energiateljesítményre és az EIR rendszerre.


- Az energiairányítási rendszerrel kapcsolatos specifikus követelményekkel, például az olyan alapvető definíciókkal kapcsolatban, mint energiahatékonyság, az energiateljesítmény, az energiafogyasztás és az energiafelhasználás, még zajlanak az egyeztetések.
- Szintén egyeztetés zajlik az „energia átvizsgálás" szakaszának az energia audittal történő összehasonlításáról.

A megbeszélések között szerepel az is, hogy az energiahatékonysági mutatókat hogyan határozták meg és azok mennyire hatékonyak az energiateljesítmény mérésére.

A kihívás, mint bármelyik szabványok kidolgozása és felülvizsgálata során, hogy az ISO50001 szabványban megfogalmazottak elég széles körűek legyenek ahhoz, hogy bármilyen típusú vagy méretű szervezetre alkalmazható legyen, de ezáltal ne veszítsen a hatékonyságából és folyamatosan fejlesztető legyen.

A szabvány áttekintésének jelenlegi állapota szerint úgy néz ki, hogy maga a szabvány nem lesz hosszabb, csak a mellékletek száma növekedhet meg. Ráadásul a további mellékletek célja, hogy gyakorlati tanácsokat nyújtsanak a változások megértésében és végrehajtásában.

Amit a vállalatoknak érdemes átgondolni:
- Az ISO 50001 új verziója 2019-ig biztosan nem lesz elérhető, ezért ne halassza el a bevezetést. (Képzelje el, mekkora energiamegtakarítást érhet el 2-3 év alatt, ha már most elkezdi.)


- Az ISO50001:2019 Követni fogja a HLS struktúráját, tehát ha már megkezdte az ISO 9001: 2015 vagy az ISO 14001: 2015 végrehajtását, vagy az azokra történő átállást, kezdje el tervezni, hogyan integrálhatja majd az ISO 50001-t a meglévő rendszerekbe.


- Számos olyan folyamatot, melyet eddig többszörösen kellett elvégezni (belső ellenőrzések, vezetői áttekintés, dokumentálás), ezentúl integrálni lehet, ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá válik az ISO50001 bevezetése.


- A jelenlegi irányítási rendszer dokumentációi és információi nem lesznek elavultak, és nem lesz szükség jelentős módosításokra.