Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Újabb ország írta alá a klímaegyezményt

parizsi klimaegyezmenyNicaragua aláírta a párizsi klímaegyezményt – közölte a közép-amerikai ország alelnöke. Ezzel már csak két olyan ország maradt, az USA és Szíria, amely nem támogatja a káros anyagok kibocsátását korlátozó nemzetközi megállapodást.

Rosario Murillo alelnök bejelentése szerint Daniel Ortega államfő annak ellenére csatlakoztatta országát az egyezményhez, hogy azzal szemben továbbra is vannak fenntartásai. Az ENSZ-hez intézett közös levelükben, amelyet az El 19 című nicaraguai internetes újságban tettek közzé, Murillo és Ortega azt írja, hogy bár a párizsi egyezmény „nem ideális", de „az egyetlen eszköz" arra, hogy meg lehessen fékezni a Földet megmérgező környezetszennyezést.

A hosszú tárgyalásokat követően 2015-ben tető alá hozott, 31 oldalas egyezményben 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest. A szerződéshez a világ országai közül mostanáig csak Nicaragua és a hat éve polgárháborútól sújtott Szíria nem csatlakozott.

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy felmondja a párizsi globális klímaegyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége alatt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Igaz, Trump hozzátette, hogy kormánya készen áll tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről vagy részt venni egy teljesen új megállapodás kimunkálásában.

(Forrás:MTI)