Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Mi várható 2018-ban az energetikában?

s2018Folytatódik a megújulók fokozatos terjedése, az olaj árát továbbra is az OPEC tagok és az amerikai palaolajtermelők mozgatják, az elektromos autók pedig minden eddiginél messzebbre jutnak el – egy töltéssel.

 

Olajpiaci kilátások

Az olajpiac idei teljesítményét három fő tényező alakítja: az OPEC termeléskorlátozása, s annak betartása, az egyesült államokbeli palaolaj termelők termelésfokozása és az árak alacsonyan tartása, valamint a kereslet mérsékelt növekedése, amely némi reményt adott, de túl sokat nem lendített a helyzeten. Az olaj ára ugyan nőtt, durván 15 százalékkal 2017. elejéhez képest, továbbra is lassan lépeget felfelé és a globális olajkészletek sem csökkentek jelentősen.

Az OPEC 2018-ban is fenntartja termeléskontrolját, ám, hogy ezt mennyire tartják az egyes tagok, kérdéses. Az intézkedések hatását érdemben csak 2017 negyedik negyedévben érezhette a piac, a WTI és a Brent ára is ekkor emelkedett a januári szintek fölé. A szervezet legutóbbi, decemberi olajpiaci jelentésében némileg visszavágta a 2018-as kitermelését napi 33,2 millió hordóra, de továbbra is optimisták az olajpiaci kereslet-kínálat alakulását illetően. A kartell szerint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napi 1,4 millió hordós keresletre vonatkozó előrejelzése konzervatív, ennél az jóval nagyobb mértékű lehet. Az OPEC optimista várakozása érthető, hiszen az IEA számítása szerint a keresleti növekményt szinte teljes mértékben felszívhatja a kínálati oldal bővülése, melyből csak az amerikai palaolaj termelők napi 490 ezer hordót tehetnek ki, ez utóbbi pedig nem támogatná az olajárak további emelkedését – mondta az NRGreportnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Sőt, az IEA úgy fogalmaz, hogy az OPEC-nek jövőre napi egymillió hordóval kevesebbet kéne termelnie ahhoz, hogy kiszolgálja a keresletet – mondta Kovács.

A globális kínálatot komolyan meghatározza majd, hogyan alakul az USA kitermelése. Az IEA várakozása szerint 2018-ban új rekord, közel napi 10 millió hordó is elképzelhető, az amerikai EIA napi 9,6 millió hordós kibocsátással számol. A palaolaj termelésénél látott technológiai fejlődés ugyan hatékonyabbá tette a kutakat és a kitermelést is, a szektorban cash-flow szinten továbbra is negatív az operáció – mondta Kovács. A palaolaj boom-ot tehát annak finanszírozása akaszthatja meg.

 

Megújuló várakozások

A megújuló energiaforrások az elmúlt egy-két évben erőre kaptak, s egyre nagyobb teret nyernek az egyes országok energiaellátásában. A technológiai újítások és tömeggyártás miatt csökkenő költségek szintén előretörésével kedveznek. Legnehezebb helyzetben a hálózatüzemeltetők és a szabályozók vannak és lesznek, legalábbis ott, ahol nem képesek lépést tartani a megújulók gyors terjedésével. A hálózatok sincsenek felkészülve a hirtelen megnövekedő kapacitások kiegyenlítésére, ami gondot okozhat az energiaellátásban – vagy legalábbis komoly munkát adhat a hálózatüzemeltetőknek.

A megújuló kapacitások növekedését több nemzetközi megállapodás is ösztönzi A párizsi klímacsúcson meghatározott cél, a globális felmelegedés-növekedés két fok alatt tartása az egyik fő hajtóerő. Az ENSZ 2017-es Emissziós jelentése, mely az új széntüzelésű erőművek építésének megakadályozását, s a meglévőek bezárását sürgeti, szintén segíti a megújulók terjedését. Kínát, mely élen jár a megújulók előállítása terén, a széntüzelésű erőműveknek okozta légszennyezettség tereli a megújulók felé. Ugyanakkor a technológia fejlődésével csökkenek a költségek, ezért egyre több háztartás váltja ki energiafogyasztásának egy részét kiserőművekkel, napelemekkel.

Bár a globális energiafogyasztással összefüggő szén-dioxid kibocsátás mértéke stagnálhat az utóbbi négy-öt évben, a gazdasági növekedés magas kibocsátást eredményez – írja az ENSZ 2018-as gazdasági előrejelzésében. A párizsi egyezmény által nem érintett területek – a vízi és légi közlekedés számlájára írható kibocsátás viszont folyamatosan nő, és növekedni fog 2018-ban is. A jelentés írói szerint a fenntartható energiára történő áttérés folytatódik, de nem exponenciális mértékben. Bár a megújulók az elmúlt időszakban telepített kapacitások felét adták, világszinten az energiatermelés mindössze 11,3 százalékát jelentik. Ugyanakkor a megújuló energiatermelésben vezető országok, például Kína, Németország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államokban tovább haladnak előre. Ezekben az országokban, valamint Ausztráliában és Mexikóban komoly szélenergia projektek előkészítése zajlik, melyek értéke 600 millió és 4,5 milliárd dollár között mozog. 2018-ban is a két legjelentősebb megújuló energiaforrás, a szél és napenergiába történő beruházások dominálnak majd, melyek az új beruházások 93,7 százalékát teszik ki. A megújuló beruházások zömét Kína adja: az ország tavaly 78 milliárd dollárt fordított megújulókra, az új befektetések 32,4 százalékát globálisan.

 

Közműszektor

A közműszektor korábban indult átalakulása 2018-ban folytatódik. Számos olyan szerkezeti változásra kerül sor, mely a működést optimalizálja. Technológiai újításokat vezetnek be, a termelés és az elosztás terén szükséges felújításokat folytatják, hogy a fizikai hálózat és rendszer fenntartása ne dráguljon. A legfontosabb mégis az üzleti modellek átalakítása, a digitális újítások bevezetése és az ügyfélközpontú működés alapjainak lefektetése. Különösen ezen a téren, egyre több cég támaszkodik majd külső, nem energetikai cég tudására, s a technológiai fejlesztések egy részét házon kívülre szervezik. A gondolkodásmódon is változtatniuk kell, hogy versenyben maradjanak – az ügyfelek igényeinek kielégítése így jóval előrébb kerül a prioritások listáján.

Komolyan formálja a közművek működését az elektromos közlekedés terjedése. Nemcsak a klasszikus olajipari, üzemanyagkereskedő cégek fektetnek be többet elektromobilitásba, a közművek is erősítik ezt a területet, s vizsgálják, hogyan tudják rendelkezésre álló eszközeiket (hálózat, ügyfélbázis, stb.) kiaknázni. A digitális átállás szintén formálja a közműcégek működését – ám először meg kell tanulniuk használni a rendelkezésre álló adatokat. Az ügyfélközpontúság szintén meghatározó lesz, az ügyfél kerül a szolgáltatás fókuszába, s a korábbiakkal ellentétben a szolgáltatáson lesz a hangsúly, a kényelmet, a gyorsabb ügyintézést és minél több választási lehetőséget próbálnak adni az ügyfeleiknek.

 

Elektromobiltás

Az elektromos autók a globális értékesítés jelenleg csak töredékét adják, de az eladások exponenciálisan emelkedhetnek a következő években. A bővülő modellválaszték, a nagyobb hatótávolság/erősebb akkumulátorok is növekedést vetítenek előre. A 2016-os, körülbelül kétmillió darabos értékesítéshez képest 2025-re már hétmillió ilyen üzemű járművet adhatnak el, amely az energiatárolók kapacitásának ugrásszerű növekedését is magába foglalja. A költségek csökkentésében az akkumulátor előállítása és teljesítménye kulcskérdés, ami egyúttal a legnagyobb kihívást jelenti.

Az akkumulátorok legnagyobb hányada jelenleg lítium-ion technológián alapul. Ennek számos előnye van, azonban korlátozott teljesítmény-potenciált mutat, továbbá a működés során fellépő hőtermelés miatt a hőelvezetés és szigetelés is fontos. Annak ellenére, hogy robbanásszerű értékesítés várható az elektromos járművek piacán, a lítium árának további emelkedése ettől jóval elmaradhat – mondta Kovács. A lítium piaci felhasználása ugyan jelentős mértékben emelkedik, de az akkumulátorok gyártásánál fellépő hiány nem a globális készletek szűkösségével magyarázható – tette hozzá. Az amerikai földrajzi intézet tanulmányára szerint a globális tartalékok jelenlegi felhasználási üteme mellett is még bő 400 évre elegendőek. A szűkösséget a bányászatot követő kémiai feldolgozás okozza, mely könnyebben orvosolható, mint a fizikai készlet hiánya – mondta Kovács.

(forrás:NRGreport)