Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Dupla annyi megújulót is termelhet az EU, mint most

980x2030-ra 34 százalékra is növelheti a megújulók arányát az energiamixben az Európai Unió, szögezte le új jelentésében a brüsszeli Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Az EU energiaügyi biztosa, Migue Arias Canete örömmel fogadta a hírt.

A 28 tagországot tömörítő EU törvényhozói most tárgyalnak a 2020-as évek terveiről. Az Európai Parlament a megújulók energiamixben való arányának 35 százalékra emelése mellett kardoskodik. Ez jóval magasabb, mint a tagországi kormányok által felkarolt 27 százalékos cél. De még az is jelentősen több, mint a 2016-ban a megvalósított tényleges arány, ami 17 százalék volt.

Brüsszel is tudja, hogy a megújulók növelése szükséges, mert javíthatja az unió energiabiztonságát (és függetlenségét az orosz földgáztól és kőolajtól); biztonságos, kiszámítható befektetési környezetet hoz a beruházóknak egy ilyen magasabb százalékérték felvállalása, ösztönözve a befektetéseket a megújuló energiák szektorában; új állásokat teremthet; segítheti az EU globális klímapolitikában vállalt emissziócsökkentési céljainak megvalósítását; s erősebb dekarbonizációs fejlődési pályára állíthatja az öreg kontinens gazdaságát.

A 34 százalékos arány elérése évi 62 milliárd eurós befektetést igényelve, szól a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (Irena) becslése. A növekvő részesedés az energiamixben további 368 millió eurós befektetést vonzana a szektorba.

Az átállás révén 15 százalékkal csökkenhetne az üvegházgázkibocsátás, ami nagyjából akkora mennyiségű légszennyezésnek felel meg, mint ami ma Olaszország éves kibocsátása.

Így könnyebben lenne elérhető az a 40 százalékos emissziócsökkentés, amit az EU vállalta a következő évtizedre. 2030-ra 50 százalékra is lehetne növelni a megújulók arányát.

Az EU Klíma- és Energiaügyi Biztosa, Miguel Arias Canete örömmel fogadta az Irena jelentését és egyetértéséről biztosította a szervezetet.

 

(www.piacesprofit.hu)