Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Tovább hízhat a Főgáz

főgázA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ma teszi közzé...

...hogy mely egyetemes gázszolgáltató veheti át az engedélyét visszaadó E.On és GdF Suez érintett ügyfélkörét. Kizárásos alapon a Főgáz a befutó, amely információink ténylegesen december elejétől látná el a hozzá irányított felhasználókat.

Az országos szintű, állami egyetemes lakossági gázszolgáltatással megbízott Főgázt Zrt-t jelölheti ma ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az E.On és a GdF Suez lakossági ügyfeleinek további ellátójának. A hivatal választása csak elvileg többesélyes azóta, hogy a feladatra egyedül a Főgáz pályázott, amely nem sokkal korábban kapta meg a MEKH-től a tevékenység országos ellátására szóló engedélyt. A várható forgatókönyvtől az egyetlen eltérés tehát csak az lenne, ha a hivatal valami miatt nem találná alkalmasnak a Főgázt az ügyfelek átvételére. Ennek kicsi az esélye, hiszen, ha vannak aggályai, azokat megfogalmazhatja az ügyfelek átvételének feltételeként is, de ez már a folyamat egy további lépcsője.

A Világgazdaság információi szerint – ha minden az eddigi megállapodások szerint folyik –, akkor a tényleges ügyfélátadásra december elején kerülne sor, az átvevő társaság kérésére. Ennyi időre van ugyanis szükség a GdF 760 ezer, és az E.On 607 ezer háztartási vevőjét érintő szolgáltató-váltásával kapcsolatos ügyintézésre. Meg kell állapodni arról is, hogy az E.On és a GdF által a következő gázévre lekötött gáz milyen feltételekkel kerüljön át a Főgáz tulajdonába (az átadó cégek gázvásárlási szerződései az ügyfélátadás napján érvényüket veszítik), tisztázni kell, hogy a Főgáz át kíván-e venni az átadó cégektől ügyfélszolgálati alkalmazottakat, netán ügyfélszolgálatokat is, országos hálózatának kibővítésére. Decemberig el kell dőlnie továbbá az átadó cégeknél felhalmozódott lakossági tartozások sorsának. A törvény lehetővé teszi, hogy az átadó és az átvevő társaságok erről maguk között állapodjanak meg. Kérdés, hogy a Főgáz egyáltalán tesz-e vételi ajánlatot az adósságokra, vagy az átadók nyakán kívánja-e hagyni e terheket.

A folyamat lezárulásával a most mintegy 806 ezer lakossági vevőt ellátó Főgáz érintett vevőköre közel 2,2 milliósra bővül. Az állami társaság gázportfóliójából azonban hiányzik a Tigáz 1,2 millió, és a kisebb szolgáltatók együtt 340 ezer ügyfele. Ám mivel a Főgáz máris országosan kínálja a szolgáltatását, e cégektől – mint versenytársaitól – is szerezhet ügyfelet, erre buzdít a honlapján is. Tömeges önkéntes átjelentkezésre mégsem lehet számítani, hiszen a Főgáz árban nem kínál alá a riválisainak, márpedig ilyen esetben ez az első számú vonzerő.

Nagyobb változást e téren az hozna, ha a Tigáz is visszaadná az egyetemes szolgáltatói engedélyét. E tevékenysége tavaly (is) veszteséges volt, ahogyan többi szolgáltatónak is. A cég nemrég jelezte a Világgazdaságnak, hogy a tulajdonosai nem kívánnak veszteséges tevékenységet fenntartani. Ám az erre vonatkozó döntés még nem került a terítékre, annak fényében pedig még csúszhat is a tulajdonos, olasz ENI csoport portfóliójában morzsányi magyarországi tevékenység áttárgyalása, hogy épp most volt váltás az ENI gáz és energia üzletágának élén. Így még kell egy is idő, amíg az új menedzsment is kellően képbe kerül.