Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Jöhet a gáz a szlovákoktól, de miért csak most?

szlovak-magyar gazJúlius elsejétől Szlovákia felől is érkezhet gáz Magyarországra, mivel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadta az ehhez szükséges működési engedélyt.

 

 

A Magyar Nemzet mai cikke a MEKH határozatára hivatkozva azt írta, hogy a csővezetéket üzemeltető, állami tulajdonú Magyar Gáz Tranzit Zrt. megkapta a szállítási, illetve a rendszer-üzemeltetői engedélyt.

A határozat értelmében július 1-jétől kezdhetik meg a kereskedelmi gázszállítási tevékenységet, miután a vezeték próbaüzeme a közelmúltban lezárult. Az MGT a jövő hét elején teszi közzé a július havi szabad kapacitásait, amelyekre jelentkezni lehet.

A szlovák-magyar gázvezetéket, illetve interkonnektort Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök még 2014 márciusában adta át ünnepélyesen. Bár azóta folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy rövidesen elindul a tényleges szállítás a vezetéken (amivel észak-európai irányból is, oroszon kívüli gázhoz juthat hazánk), de végül ez folyamatosan csúszott.

A csúszás oka a Portfolio információi szerint technikai okok mellett leginkább a két ország rendszerüzemeltetője közötti elszámolási vita lehetett, ami miatt eddig még nem indult meg a szállítás a mindkét irányba szállítani képes csővezetéken. Ez egyébként 110 kilométer hosszú, éves szállítási kapacitása Magyarország felé évi 4,4 milliárd köbméter, míg az ellenkező irányba 1,6 milliárd köbméter.

 

(forrás:porfolio.hu)