Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Belép az Elmű-Émász a gázpiacra

gazpiacTegnaptól földgázt is értékesíthet az árampiacon aktív Elmű-Émász csoport a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kapott engedély alapján.

 

 

 

Már van is mit eladnia, sőt lekötött infrastruktúra-kapacitásokkal is rendelkezhet, ugyanis, mint Boross Norbert kommunikációs igazgató a Világgazdasággal közölte: „Mostanra megtettük a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy ténylegesen is adhassunk el gázt."

Tájékoztatása szerint az Elmű-Émász forrásként a német RWE–EnBW anyavállalat mögött álló kereskedő gázára is támaszkodna, vevőként pedig bárkire, de induláskor elsősorban azokra a nagy- és közepes méretű felhasználókra számít, amelyek villamos energiát is vásárolnak tőle. Nem zárkózik el a nagyobb lakossági vásárlók kiszolgálásától sem, de ez „nincs a fókuszban", hiszen érdemben aligha lehet alákínálni a Főgáz hatósági tarifáinak.

A csoport közleménye szerint középtávon és kedvező esetben a cél a 10-15 százalékos hazai piaci hányad megszerzése a kis- és nagyipari földgázfelhasználók piacán. Ehhez azonban a társaság 2015-ben még nem kerülhet túl közel annak alapján, hogy a vásárlók jellemzően egy gázévre állapodnak meg kereskedőjével, ezt pedig június 30-ig már megtették. Ráadásul nem 12, hanem 15 hónapra szerződtek a gázévváltásnak a nyár közepétől ősz közepére történt áthelyezése miatt. A nem egész gázévre elköteleződött vásárlókat azonban várja az Elmű-Émász, lehetséges ügyfeleit hamarosan egyéb kiegészítő termékekkel és szolgáltatásokkal is igyekszik magához vonzani.

A terjeszkedést a Főgáz korábbi vezérigazgatója, Koncz László vezényli le, az Elmű-Émász értékesítésért felelős igazgatósági tagjaként.
A közlemény szerint az Elmű-Émász piacra lépését a piac átrendeződése és néhány piaci szereplő távozása is vonzóvá tette. A MEKH adatai alapján valóban több társaság is visszaadta 2014-ben és 2015-ben a gázkereskedői engedélyét, de jöttek újak is. Kisebb-nagyobb piaci hányadról mondott le a területről való kivonulásával a SHELL Hungária Zrt., az Elmib Zrt., a Huge Kft. és az Art Energy Kft., de a legjelentősebb visszalépés a GdF-Suezé volt, amely most júliustól nem kereskedik. Viszont tavaly többen be is jelentkeztek a gázpiaci torta egy-egy szeletére. Ezek az Alpiq Energy, a NYKCE, a DKCE és a Koch Supply & Trading, amelyeket a Pannonenergy-Service, a PPD Hungária és a Tisza Erőmű követett.

A földgáz hazai kiskereskedelmi piacán elsősorban a 2014-ben a mintegy 22 százalékos részesedéssel rendelkezett E.On, a 20 százalékos Tigáz, a 19 százalékos Főgáz és a 10 százalékos MET rovására próbálhat terjeszkedni az Elmű-Émász, de megszorongathat néhányat az együtt 13 százalékos piaci súllyal bíró kisebb szereplők közül is. A piacról kilépett GdF Suez múlt évi kiskereskedelmi hányada körülbelül 12 százalékos volt.

Kisebb lett a torta egésze is: az országban 2013-ban még 9,4 milliárd köbméter gáz fogyott, 2014-ben már csak 8,4 milliárd köbméter. Egyelőre nincs jele, hogy az idén több gáz fogyna a múlt évinél, hacsak nem köszönt be egy kemény tél.

 

(forrás:vg.hu)