Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Erőműveket venne a MET

eromuAz öt legnagyobb hazai áram- és gázforgalmazó egyike kíván lenni a legkésőbb a jövő évtől beinduló MET–Telekom vegyes vállalat. A MET újabb erőművek vásárlására készül a térségben, százhalombattai telephelyére pedig energetikai, illetve petrolkémiai beruházásokat csábít – közölte a Világgazdasággal Lehőcz Balázs, a MET Power vezérigazgatója.

Legkésőbb a jövő év elején lép a piacra az az 50-50 százalékos vegyes vállalat, amelybe a MET Magyarország Zrt. és a Magyar Telekom Zrt. is beviszi szinte a teljes hazai áram- és gáz-kiskereskedelmét, néhány nagy ügyfelük kivételével.

 

Az új társaság – amelynek a nevét még nem árulják el – a gáz- és a villamos energia hazai piacán is egyike szeretne lenni az öt legnagyobb forgalmazónak. Két vezérigazgatója lesz a két alapító képviseletében, a székhelye viszont nem egyezik majd meg egyik anyavállalatáéval sem a MET Power Világgazdaságnak nyilatkozó vezérigazgatója, Lehőcz Balázs szerint. A vegyes vállalat mielőbb megjelenne a térség más országaiban is. Az üzleti lehetőséget a MET energiapiaci szaktudására, valamint a Telekom értékesítési hálózatára, infrastruktúrájára, ügyviteli hátterére és alkalmazásaira alapozva remélik a tulajdonosok kibontakoztatni.

A MET-csoport árbevételének mintegy 90 százaléka a gázpiacról származik, a többi a viszonylag új területnek számító villamosenergia-, olaj- és olajszármazék-értékesítésből. A Világgazdaságot tájékoztató egyes piaci szereplők szerint a MET az áramszegmensben még nem hozta a várt, látványos eredményeket. Hasonló a helyzet a nagyrészt kihasználatlan Dunamenti Erőmű megvásárlásával is, a létesítményt esetleg el is kell adnia. A MET a piac nem várt alakulása ellenére alapvetően sikeresnek tekinti árampiaci megjelenését, és cáfolja az erőmű eladásáról szóló pletykákat is.

„A piaci körülmények változása jelentősen felgyorsult, és pillanatnyi állapota kedvezőtlenebb annál, mint amire a Dunamenti egy évvel ezelőtti megvásárlásakor számítottunk. A fő változás az volt, hogy tőlünk nyugatra már eredményesen működik az erőművi kapacitások piaca, így ott a Dunamenti-típusú létesítmények bevétele sem kizárólag a folyamatos termelésből, hanem a villamosenergia-piacokokon már ismert korábbi gyakorlat szerinti rendelkezésre állásból is származik. Itt erre még várni kell. Az erőmű legkorszerűbb G3-as blokkját egy év alatt a tervezett két negyedév helyett csak egy negyedévig tudtuk üzemeltetni" – válaszolt a vezérigazgató. Lehőcz Balázs a lassabb kibontakozást a MET-nek az új piacokkal kapcsolatos óvatosabb kockázatkezelési-politikájával is magyarázta.

Lehőcz Balázs jó lehetőségeket lát a hazai villamosenergia-piacban. Ezért, mint közölte, a Dunamenti eladása sincs terítéken, sőt a csoport újabb áramtermelő létesítmények megvásárlását sem zárja ki. Belföldön főként az előremutató technológiájú (azaz megújuló alapú) létesítmények érdeklik, de látnak lehetőséget a határon túl is. A gyorsan fejlődő romániai piacon így szélerőműveket vizsgált a társaság, Szerbiában szeneseket, a Balkán más részein gázüzeműeket, Szlovákiában és Ausztriában pedig víz- és gázerőműveket.

A MET kevéssé kihasznált Dunamenti gazdálkodását hozzáigazította a kisebb bevételhez. A 2014-ben még mintegy 120 fős társaság létszáma mára megfeleződött. A kollégák olyan képzést kapnak, hogy az erőmű területén (majdnem) minden munkát el tudjanak végezni. Az erőmű szintén gázüzemű G1-es és G2-es blokkja is hadra fogható, de ezekkel a MET hosszú távon egyelőre nem számol, így érdemi összeget sem költ rájuk.

A régi olajtüzelésű A, B, C, D és E blokkokat már az előző tulajdonos lebontotta, most az utolsón, az F blokkokon van a sor. A felszabaduló és jól megközelíthető területre a MET alapvetően energetikai és/vagy petrolkémiai beruházásokat csábítana, bármilyen konstrukcióban. Infrastruktúrát és különböző szolgáltatásokat kínál a betelepülőknek. Egy speciális hulladék- újrahasznosító vállalkozással tartanak a legelőbbre az egyeztetések, de tárgyalnak napelempark létesítéséről is a több tíz hektáros területen. Felmerült egy hulladékégető építésének a lehetősége is, ám végleges döntés még nem született.

 
Óvatosabban, messzebbre

A kockázatkerülő politikával a MET előrelépni is talán kisebbeket tudott, de úgy sem járt, mint az elmúlt pár évben hirtelen hatalmasra nőtt, majd a jelentős vesztesége miatt tevékenységét részben feladó svédországi, illetve szlovéniai riválisa. A MET-nek eközben van piaci hozzáférése Svájcban, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában. Nagykereskedelemmel jelenleg Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában és Romániában foglalkozik, kiskereskedelemmel pedig Magyarországon és Romániában, valamint most indítja a szlovákiai és a horvátországi értékesítését.

 

(forrás:vg.hu)