Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megtakarítást hozott a kötelező átvételi rendszer új modellje

kat-megtakaritasCsaknem 30 százalékkal nőtt a kötelező átvételi rendszerbe értékesített megújuló alapú villamosenergia-termelés mennyisége tavaly; az új működési modell bevezetése csaknem 5 milliárd forint megtakarítást eredményezett – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) .

 

 

 

 

A kötelező átvételi rendszer (KÁT) tavalyi alakulásáról készített beszámoló szerint 2014-ben 2411 gigawattóra (GWh) villamos energiát értékesítettek a KÁT-támogatásra jogosult termelők, ebből 2392 GWh volt megújuló alapú. A növekedés hátterében elsősorban az áll, hogy 2013-ban a vegyes tüzelésű erőművek újra visszakerültek a kötelező átvételbe – közölte a MEKH. Jelentős hatása volt annak is, hogy a rendszerbe újonnan belépő naperőművek miatt nőtt a napenergia alapú KÁT-os villamosenergia-értékesítés.

A KÁT-díjtételt fizető, nem lakossági fogyasztók által elért megtakarítás 2014-ben 2,36 milliárd forint volt, az időben később jelentkező korrekciókat is figyelembe véve pedig 4,96 milliárd forint.

A KÁT-rendszer működési modellje 2014. január 1-jétől megváltozott. A modellváltás lényege, hogy a KÁT-támogatásra jogosult termelőktől átvett villamos energia időben állandó része feletti mennyiséget a másnapi szervezett villamosenergia-piacon (HUPX) értékesítik. Ennek hatására az értékesítés napi szinten tervezhető a korábbi havi tervezés helyett, így nő a tervezés pontossága és csökken a kiegyenlítő energia iránti igény.

A megújuló energiaforrások hasznosítása nemcsak a nemzetközi fenntarthatósági és klímavédelmi célok megvalósításával, hanem Magyarország gazdaságfejlesztési törekvéseivel is összhangban van. Ezeknek az erőforrásoknak a fokozottabb felhasználása a hazai területfejlesztés fontos eszköze lehet, munkahelyeket teremthet, javíthatja az érintett térség önellátó képességét és megalapozhatja fenntartható fejlődését – áll a MEKH közleményében.

(Forrás: napi.hu)