Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Kitart a hazai lakossági árampiacon az Energetikai Központ

energetikai kozpontVeszteség „Nem kíván kivonulni a magyar piacról az Energetikai Központ Zrt. (EK)" – tájékoztatta a Világgazdaságot a veszteséges áramkereskedő vezetése.

Az EK az utolsó azon hazai cégek között, amelyek nagyobb számú lakossági felhasználónak adnak el villamos energiát versenypiaci feltételek mellett. Mintegy 16 ezer vevőjéhez az egyetemes szolgáltatásban kínált árhoz képest 4-6-8 százalékos kedvezmény felkínálásával jutott hozzá 2012 harmadik negyedéve óta. A társaság akkori tervei szerint idővel gázt is adott volna el a lakosságnak, ám az addigi versenypiaci feltételek helyett pillanatokon belül egy hatóságilag szabályozott piacon találta magát, amelyen követnie kellett a rezsicsökkentés lépéseit, vagy más vonzerőt kellett felmutatnia, ha nem akarta elveszíteni az ügyfeleit.

Az EK esetleges kivonulása azért merülhet fel, mert a társaság indulása óta folyamatosan veszteséges. A kilátásai sem jók: nem enyhül az árnyomás a piacán, hiszen a magyar kormány meg kívánja őrizni a rezsicsökkentés eddigi eredményeit.

Az EK saját tőkéje tavaly az előző évi mínusz 253 millió forintról mínusz 320 millió forintra romlott, és nőttek a kötelezettségei is. Igaz, más téren tudott javítani: árbevételét 802 millió forintról 1,23 milliárdra növelte, az üzemi eredménye a 2013-ban elszenvedett 361 millió forintos veszteségnél kisebbet, csak 77 milliós mínuszt mutatott, 66 millió forintos, negatív adózott eredménye pedig csak hatodannyira volt rossz, mint az előző évben.

A magyar piacon való megjelenésekor az EK közvetlen tulajdonosa a Communication One International Limited volt, de gyakorlatilag a csehországi Energetické Centrum leányvállalataként működött. 2012 májusától két éven át már a pozsonyi Energy Supplier No1 a. s. kezében volt, amelytől tavaly májusban vásárolta meg az áramkereskedő céget a szintén pozsonyi Enesoft s. r. o.

 

(forrás:vg.hu)