Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Gáztároló-központtá válhatunk

gaztarozokozpontA jelenlegi hazai igényekhez képest túl nagyok a föld alatti gáztároló-kapacitásaink, de ésszerűbb térségi tárolóközponttá nőni, mint kényszerpihenőn tartani egyes létesítményeket.

 

 

Jó esélye van annak, hogy Magyarországon térségi gáztárolóközpont alakul ki, ami célja is a hazai energiastratégiának. A hasonló horvátországi és szerbiai kapacitások az ittenieknél jóval kisebbek, a romániaihoz nehéz hozzáférni, a hatalmas ukrajnai tárolókra pedig műszaki állapotuk miatt nem szerencsés hosszabb távon alapozni a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) elnök-vezérigazgatója szerint.

A Világgazdaságnak adott interjújában Fritsch László elismerte, hogy az ország igényeihez képest együtt túl nagy a cége által ellenőrzött 4,2 milliárd köbméternyi és a MMBF 1,9 milliárd köbméternyi tárolókapacitása. Ám – mint mondta – cége a fenti térségi gázhubterven túl több más okból sem akarja egyik létesítménye működését sem szüneteltetni. Egyelőre ugyanis nem látni, hogy 2019 után valóban elkerüli-e Ukrajnát az orosz import, nem tudjuk, hogy a minket is érintő gázvezeték-építési tervekből mi valósul meg. Viszont biztosra vehető, hogy előbb-utóbb északi vagy déli irányból a mi régiónkig is eljut majd a cseppfolyósgáz-terminál által fogadott energiahordozó.

Fritsch László cáfolta a Világgazdaság azon feltevését is, hogy olcsóbb lehetne a tárolás, ha a fölös kapacitásokat „pihentetni lehetne”. Magyarázata szerint a működés esetleges szüneteltetése idején is költeni kellene karbantartásra, ehhez személyzetet kellene alkalmazni, valamint a finanszírozási költségek is felmerülnek, tehát az, hogy a tároló ne működjön, de szükség esetén újraindítható legyen, majdnem annyiba kerülne, mint a folyamatos üzemeltetése. Ráadásul egy kényszerpihenőre küldött tárolót műszaki okokból nem is lehet két-három éven belül újra beüzemelni. „Egy tároló olyan, mint egy élő szervezet. Nem villanykapcsoló, hogy fel-le kattintgassuk” – közölte.

A felhasználáshoz képest túl nagy kapacitások miatt jelenleg nem szükséges teljesen feltölteni a hazai tárolókat, a százalékban megadott töltöttségi adatok alapján viszont gyakran felmerül, hogy túl kicsik a készletek. „Amikor az angliai tárolók tele vannak, azokból akkor is csak a helyi igények ötöde elégíthető ki. Mi már most annyi gázt tárolunk, amennyi a téli gázigény felét fedezi” – mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

Mindazonáltal nem az MFGT feladata, felelőssége, hogy mennyi gáz van a tárolóiban. „Mi csak raktárosok vagyunk. A betárolásról a kereskedők saját maguk határoznak, az egyetemes szolgáltatóknak pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) írja elő, hogy mennyit tartalékoljanak. Ez az ügyfeleik téli kiszolgálásához szükséges mennyiség 60 százaléka” – mondta Fritsch László. Az MFGT kapacitásaiból eddig 1,6-1,7 milliárd köbméter van lekötve. A cégvezetőjének nincs információja arról, hogy a Gazprom az idén is igénybe kívánná venni a kapacitásait, de közölte, hogy ezt az orosz társaság megteheti egy kereskedőn keresztül is.  

 

(forrás:vg.hu)