Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Visszavonulóban az Elmű és az ÉMÁSZ

elmu visszavonuloAz elmúlt hét végén olyan döntések születtek a németországi RWE csoport résztulajdonában lévő Elmű Nyrt. és ÉMÁSZ Nyrt. közgyűlésén, amelyek kikövezik az utat, hogy a két társaság egyetemes áramszolgáltatása az ENKSZ állami közműholdinghoz kerüljön.

Mindkét szolgáltató kezdeményezi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál egyetemes szolgáltatói engedélye visszavonatását, és mindkettő átruházza egyetemes szolgáltatását közös cégükre, az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-re.

A kormány és az RWE május 29-i szándéknyilatkozata szerint az Elmű és az ÉMÁSZ eladja egyetemes szolgáltatási üzletágát a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), az MFB tulajdonában lévő ENKSZ pedig két lépcsőben hozzájut az Elmű és az ÉMÁSZ ügyfélszolgálati üzletágához.

Eszerint az Elmű és az ÉMÁSZ alapjain épülhet ki az állami egyetemes áramszolgáltatás, e nevet azonban csak rövid ideig viselné az ENKSZ által irányítandó cég. Egyrészt, mert esélyes, hogy az EDF Démász egyetemes szolgáltatása a cégpárosánál hamarabb kerül az ENKSZ-hez, másrészt, mert a holding mielőbb az új tevékenységre utaló nevet adna az állami áram- és a gázszolgáltatónak is. Ez utóbbi egyelőre Főgáz néven fut, és mostanra részben átvette, illetve fokozatosan átveszi a teljes hazai egyetemes gázszolgáltatást.

A terület állami ellenőrzése az áram- és gázelosztó hálózatok megszerzésével teljesedhet ki. A Főgáz gázrendszere már állami kézben van, és az előbbi szándéknyilatkozat szerint hamarosan az MFB-hez kerül az Elmű-ÉMÁSZ DSO 49 százaléka is. Egy megszerzett minisztériumi előterjesztés alapján az Index azt írja, hogy 2017 végéig a szolgáltatókon túl az államé lehet az összes hazai gáz- és villamos energia infrastruktúra cég is, felső határon 955 milliárd forintért. Az Elmű, az ÉMÁSZ, és az EDF Démász egyetemes szolgáltatása még az idén gazdát cserél. A szolgáltatók sora jövőre zárul a Tigázzal, amely viszi majd a közösbe versenypiaci tevékenységét is. 

 

(forrás:vg.hu)