Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

2018 végére megépül a magyar-szlovén távvezeték

magyar-szloven-tavvezetekMódosította korábbi szerződését a magyar és a szlovén villamosenergia-ipari rendszerirányító, ennek értelmében 2018 december végéig megépül a két országot összekötő 400 kilovoltos (kV) távvezeték.

 

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és az ELES d.o.o. Szlovén Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító a múlt héten írta alá a magyarországi Hévíz és a szlovén Cirkovce alállomásokat összekötő távvezeték megvalósítására kötött létesítési szerződés módosítását - közölte hétfőn a Mavir. Magyarországnak jelenleg csak Szlovéniával nincs közvetlen határkeresztező távvezeték-kapcsolata.

A közlemény szerint a beruházás jelentőségét mutatja, hogy szerepel mind a magyar, mind az európai uniós hálózatfejlesztési tervekben, emellett az uniós klíma- és energiapolitikai célkitűzésekhez való számottevő hozzájárulásának megfelelően uniós "közös érdekű projekt" címet nyert. A Hévíz-Cirkovce távvezeték megépülésével megteremti a szlovén és a magyar villamosenergia-rendszer eddig hiányzó, közvetlen rendszerkapcsolatát.

A beruházásnak jelentős szerepe lesz az európai uniós belső villamosenergia-piac megvalósulásában, és a régiós villamosenergia-piacok nagyobb fokú integrációjában. A tervezett fejlesztés mindkét országban jelentősen növeli a rendszer- és ellátásbiztonságot, és támogatja az ellátási források további diverzifikációját is - áll a közleményben.

 

(forrás: MTI)