Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Újabb gyászos év az olajnál

olajar csokkenesIgen nehéz évet tudhat maga mögött megint az olaj, 2015 során az árfolyamok több hullámban újabb mélypontokat ütöttek és a Brent mostanra 35 dollár közelébe süllyedt. 

 

A tavaly januárban még 2015-re várt fordulat láthatóan elmaradt, némi normalizálódást jó eséllyel a 2016-os év hozhat. Az alábbiakban azokat a tényezőket vettük sorra, melyek az idei évben a jelenleg is masszív globális olajpiaci túlkínálatot enyhíthetik.

Újabb katasztrofális év az olajnál


2015 is igen nehéz év volt az olajpiaci befektetők, és különösen az olajkitermelő cégek életében, az európai irányadó olajfajta, a Brent árfolyama az év eleji, 55 dollár körüli szintekről több erőteljes gyengülési hullám keretében újabb és újabb mélypontokat állított be, az év végére pedig 35 dollár közelébe süllyedt. 2015 elején még a legtöbb piaci szakértő az év végéig fordulatot várt az olajárnál, ez azonban láthatóan nem következett be.

olajar

 

Mi állhatott az esés mögött?

Az alábbiakban azokat a tényezőket igyekeztünk összeszedni, melyek az olajár elmúlt évben látott esését magyarázhatták.

1. Kereslet

Bár Kína gazdasága kétségkívül lassul, és több más fejlődő ország gazdasága is problémákkal küzd, a globális olajkereslet a tavalyi évben így is emelkedhetett, az IEA becslései szerint napi 1,8 millió hordóval. Ez utóbbi napi szinten 95,3 millió hordó keresletet jelent. A globális keresletet elsősorban Kína, az USA, India és Európa húzta.

 

2. Kínálat

A kereslet növekedése mellett -melyben feltehetően nem elhanyagolható szerepet játszott az olajárnak a korábbi időszakban látott drasztikus esése - a kereslet is emelkedett globális szinten, novemberben a kínálat szintje napi 96,9 millió hordó volt. A növekedést főként az OPEC országok emelkedő kitermelése magyarázta, aminek következtében a globális kínálat szintje jelenleg napi 1,8 millió hordóval magasabb, mint egy évvel korábban.

 

3. Dollár rali

Az olaj, és a nyersanyagok általánosságban ellentétesen mozognak a dollár árfolyamával, amikor az amerikai fizetőeszköz erősödik, a nyersanyagok árai tipikusan csökkennek, dollárgyengülésnél pedig emelkednek. Több oka is van annak, hogy miért érinti kedvezőtlenül a dollár erősödése a nyersanyagárakat. Az egyik, hogy ezeket a termékeket dollárban árazzák. Amikor az amerikai fizetőeszköz erősödik, egész egyszerűen kevesebb dollár kell ahhoz, hogy megvegyük ezeket a termékeket. Másfelől a nyersanyagokkal világszinten kereskednek, sok a nem dollár alapú vásárló, akiknél a dollár erősödésével nagyobb költséget jelent ugyanannak a nyersanyag mennyiségnek a megvásárlása. Az alapvető közgazdaságtani elmélet szerint pedig ilyenkor tipikusan csökken a kereslet. A dollár 2015 folyamán a világ fontosabb devizáival szemben 10 százalékot erősödött (dollár index), ami a fentiek alapján részben magyarázhatja az olajárak 2015-ben látott esését.

olajar2

 

Kilátások: mi várható?

Ahogy fentebb utaltunk rá, az olajpiac folyamatok normalizálódása 2015-ben elmaradt, ez most 2016-ra tolódhat, ami 2017-re az olajárakban is érezhető pozitív korrekciót válthat majd ki. A legtöbb neves elemzőház legalábbis ilyen forgatókönyvekkel számol, és 2017-re 70 dollár körüli Brent olajárral kalkulálnak.

Az alábbiakban azokat a tényezőket vettük sorra, melyek az olajpiaci túlkínálat enyhülését hozhatják az előttünk álló évben.

 

Kisebb lassulás a keresletben

Tavaly egészséges ütemű növekedést mutathatott a globális olajkereslet, amiben 2016 során az IEA előrejelzései szerint csak mérsékeltebb lassulás következhet be: a kereslet napi 1,2 millió hordóval nőhet. A lassulást elsősorban az magyarázhatja, hogy a Kína növekedési problémái ekkor kezdhetik el először éreztetni hatásukat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vezető energiapiaci szervezetek és elemzőházak nem számolnak Kína kapcsán ún. kemény landolással. A kínai gazdaság szerkezeti átalakulása a későbbiekben stabilabb, egészségesebb növekedést eredményezhet majd, ez pedig helyreállíthatja a befektetői bizalmat a többi fontos ázsiai gazdaság esetében is. Az OECD országok olajfogyasztása pedig Japánnak és az USA-nak köszönhetően stabil maradhat.

 

Csökken az amerikai kitermelés

Az EIA statisztikái szerint az amerikai kitermelés legutóbb napi 9 millió hordó környékére csökkent, ez a trend pedig folytatódhat, amennyiben az év során végig fennmaradnak a nyomott olajárak. A kulcs ebben a történetben a palaolaj kitermelés, ezeknek a cégeknek a kitermelését viszont borzasztó nehéz előrejelezni. Ennek egyik oka, hogy nagyon nehéz egyensúlyi árat becsülni a palaolaj kitermelésnél (korábban 70 dollár körüli szintekről beszéltek, ami mostanra már 50 dollárig csökkenhetett), a másik pedig, hogy ezek a cégek sok költségcsökkentést és hatékonyságnövelést hajtottak végre, amivel jelentősen alacsonyabb kitermelő kútszám mellett is fenntartható a kitermelés szintje.

 

A többi nem OPEC kitermelés is csökkenhet

Az előrejelzések alapján 2014 után 2015-ben is jelentősen csökkenhet az olajipari beruházások összértéke, méghozzá nem kevesebb, mint 20 százalékkal. Ez nyilvánvalóan a jövőbeli kitermelési potenciált is érdemben befolyásolja. Oroszországban már most látható a kitermelés csökkenése, azt azonban fontos megjegyezni, hogy ahhoz azért kell idő, míg az alacsonyabb beruházások hatásai teljes egészében érződnek a kitermelésben.

 

OPEC országok

A tavalyi évben az OPEC kitermelés növekedésében nagy szerepet játszott Irak és Szaúd-Arábia. Irakban mostanra a hivatalos statisztikák szerint napi 4 millió hordó közelébe emelkedhetett a kitermelés szintje, a mintegy 700 ezer hordós, a 2014-es évi átlagos kitermeléshez mért növekedés azonban nagy részben abból eredhet, hogy az adatokba bekerült a kurdisztáni kitermelés is. Szaúd-Arábiában szintén jelentős felfutást mutatott a kitermelés, mely 2015 nyarán közel napi 11 millió hordót tett ki. Az iraki és szaúdi kitermelés eddig bekövetkezett jelentős növekedése után 2016-ban már kisebb lehet a tere a további növekedésnek, különösen Irakban, ahol folyamatosan politikai és biztonsági kockázatok jelentkeznek. Persze azt azért érdemes megjegyezni, hogy az iráni szankciók feloldásával a kitermelés emelkedhet valamelyest. 2016-ra a legtöbb elemzőház ezek alapján a teljes OPEC kitermelésben minimális, napi 200-300 ezer hordós növekedést vár csak.

 

(forrás: portfolio.hu)