Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Változott az energiahatékonyságról szóló törvény

Tags: -iso 50001-

penzbirsagDecember közepén jelent meg 2015. évi CXCVI. törvény egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló rendelet kereteibe bújtatva az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása.

A változtatás nem kapott nagy hangsúlyt, pedig két új kötelezettséget is előír a hazai nagyvállalatok számára, melyek be nem tartása súlyos pénzbírsággal jár.

A módosítások a következők:

1. Minden nagyvállalat köteles a Hivatal (MEKH) honlapján évente regisztrálni, ennek elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén 1.000.000Ft-ig terjedő bírságot szab ki a Hivatal.

A regisztrációs kötelezettség teljesítése független a már elvégzett audittól, EN ISO 50001-es szabványnak megfelelő tanúsítvány meglététől, továbbá egyéb, jogszabályban meghatározott mentesülési esetektől, vagyis MINDEN nagyvállalat számára kötelező.

Fontos, hogy az első regisztrációt 2016.01.20-ig kötelesek megtenni a nagyvállalatok. A helyzetet kissé nehezíti, hogy a cikk írásának időpontjában a felület, amelyen ezt meg kell tenni, még nem elérhető.

Törvényi hivatkozás:

22/B. § (1) A nagyvállalat köteles minden év június 30-áig a Hivatal honlapján erre a célra kialakított felületen regisztrálni.

(2) A Hivatal a regisztráció nem teljesítése, vagy késedelmes teljesítése esetén egymillió forintig terjedő bírsággal sújtja a nagyvállalatot és elvégzi a regisztrációját.

(3) A Hivatal a bírság összegének megállapítása során figyelembe veszi a nagyvállalat utolsó összevont (konszolidált) beszámolója szerinti, ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét.

48. § (1) A nagyvállalatnak a kötelező energetikai auditálást először 2015. december 5-ig kell elvégeztetnie.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség teljesítettnek minősül, ha a nagyvállalat 2012. december 4-e és 2015. december 5-e között az e törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt, az energetikai auditorra vonatkozó követelményeknek - ide nem értve a regisztráló szervezetek által szervezett energetikai auditori szakmai vizsga letételét - megfelelő, de az energetikai auditorok névjegyzékében nem szereplő személlyel végeztetett el energetikai auditálást.

(3) A Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

(4) A Hivatal a 7. § e) pont szerinti értékelést 2015. június 30-áig készíti el.

(5) A nagyvállalat a 22/B. § szerinti regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-áig köteles teljesíteni.

 

2. A jogszabályt szigorították olyan értelemben, hogy már nem elegendő az aditok elvégzése a vállalatok számára, de minden évben egy adatszolgáltatási kötelezettség is terheli őket a tárgyévet megelőző évben megvalósított energiahatékonysági intézkedésekről, a tárgyévet megelőző évi energiafelhasználási adatairól, valamint a tervezett energiahatékonysági intézkedésekről és megvalósulásuk tervezett időpontjáról.

Az adatszolgáltatás elmulasztását ebben az esetben is szigorú pénzbírsággal súlytják. Azonban az adatszolgáltatás teljesítésének módjáról még nem áll rendelkezésre leírás.