Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Új tarifák a gázszállításban

gazszallitas ukrajnaAz eddigi, tárgyalásos úton meghatározott gázszállítási tarifák helyett Ukrajna ezentúl olyanokat alkalmaz, amelyeket az uniós elvárások szerint képez a tavaly májusban elfogadott gáztörvénye szerint.

A törvény – amely a tranzitra is vonatkozik – 2015. október 1-jétől hatályos, de az ukrán Nemzeti Energia- és Közműbizottság decemberben hagyta jóvá az új tarifákat. Még nem tudható, hogy ez csökkenést vagy emelkedést von-e majd maga után, mindenesetre a tarifa módosulása érinti a vevő, így a magyarországi nagykereskedő által fizetendő árat is.

Egyelőre az ukrán állami gázipari társaság, a Naftogaz is elemzi az új szabályozást, egyúttal pedig felkérte orosz partnerét, a Gazpromot, hogy együtt is vitassák meg a változásokat. Lapunkhoz eljuttatott közleményében a Naftogaz hangsúlyozza, hogy a tarifaképzés módosulása nem érinti magát a tranzitot.

Eddig a két kereskedelmi partner alapvetően a szállított gáz mennyisége és a szállítás távolsága alapján döntött a tranzitdíjakról. Az átvett uniós elvek szerint viszont az érintett áraknak tükrözniük kell a rendszerüzemeltető költségeit (ezeket a fenti energiahatóság hagyja jóvá), alkalmazni kell hozzá a kapacitáslekötés rendszerét, és az ország gázrendszerének minden egyes be- és kilépési pontján, tehát a határkeresztező pontokon is ezeket kell érvényesíteni.

Az ukrán energiahatóság döntése a hivatalos bejelentés után minden piaci szereplőre nézve kötelező érvényű. A Naftogaz vezérigazgatója, Andrij Koboljev hangsúlyozza, hogy cége a változásoktól függetlenül is megbízható partner kíván maradni, és stabilan, megszakítások nélkül továbbítja a tranzitra átvett orosz gázt az európai vevőknek. Az európai szabályozás átvétele közelebb visz afelé, hogy Ukrajna gázrendszere integrálódhasson az európai hálózatba, s ezáltal biztonságosabb lehet az Európa felé irányuló gázszállítás is.

 

(forrás: vg.hu)