Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Húszezer okos mérőt telepít a KOM

okos mérőMintegy húszezer okos mérőt kíván felszerelni a MAVIR ZRt. leányvállalata, a KOM Zrt. a hamarosan induló, bő egyéves mintaprojektje keretében.

 

Az eszközökkel a felhasználók közel azonos idejű információt kaphatnak áramfelhasználásukról, megtervezhetik vételezésüket, amit a szolgáltatók információnyújtással és új típusú tarifákkal is segíthetnek. Ésszerűbb és olcsóbb is lehet a fogyasztásuk, az elszámolások hatékonysága nő, az adott közműrendszerek problémái pedig jobban kezelhetők, veszteségeik pedig csökkennek. A KOM főleg okos árammérőket telepít, de elhelyez gáz- és vízmérőket is a pályázaton nyertes, a programban részt vevő civil, állami és versenypiaci szereplők tulajdonában lévő épületekben.

A mintaprojekt eredménye alapján az állam új információhoz juthat arról, hogy érdemes-e Magyarországon bevezetni az okos mérést. „A mintaprojekt forrása az az EU-tól visszaigényelt 20,89 millió euró, amely a derogációs kérelem és a kvótaárak alapján áll e célra rendelkezésre" – válaszolt a Világgazdaságnak a KOM Zrt. vezérigazgatója, Vöő Kristóf.
Mint megírtuk, a Mavir már 2013-ban és 2014-ben fel szeretett volna volna szerelni 209 ezer háztartást okos áram-, illetve gázmérőkkel. A társaság akkori közlése szerint erre 38 millió euró állt volna rendelkezésre. Ugyanakkor szakmai vélemények szerint a hazai háztartásokban nem feltétlenül éri meg az okos mérők telepítése, az áramfelhasználás ütemezése. Ígéretesebb lehet e téren a mostani projektben – a lakosság mellett – megcélzott üzleti és intézményi kör.