Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Roham az olcsó gázért

gazarcsokkenesOlyan olcsón érkezik a földgáz az országba, hogy a felhasználók és a kereskedők nagy tételben halmoznának fel. Ebből jól jöhetnek ki a gáztároló cégek is.

 

 

Szinte fillérekért, ezer köbméterenként 152-160 dollárért érkezik a magyar versenypiacra az importgáz, néhány tíz dollárral kevesebbért, mint pár hónapja. A kereskedők nagy bevásárlásokba fogtak, némelyikük már az általa 2017 elején eladandó mennyiséget is a sajátjának akarja tudni – értesült a Világgazdaság piaci körökből. Mások az általuk későbbre megrendelt tételekhez jutnának mielőbb hozzá, megint mások fix áras szerződéseket csikarnának ki eladóiktól. A nagykereskedők persze aligha mennek bele a fix árba, hiszen a jegyzések mozognak, épp a múlt héten volt egy árugrás.

A bevásárlási kedvvel megnőtt tárolási feltételek iránti kereslet is. A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) ezért most az eddigi gyakorlatától eltérően egy helyett két évre hirdette meg szabad kapacitásait. (Jövő kedden lesz az árverés.) „Az elmúlt tárolói év vége felé több kereskedő is jelezte, hogy számukra egyszerűbb lenne, ha nem kellene évente megújítaniuk a szerződéseket, és kitárolniuk a gázt március 31-ig. Korábban sem volt ritka hogy három-öt vagy akár tíz évre is kötöttek szerződést a gázpiaci szereplők. Jelenleg is van az MFGT-nek olyan szerződése ami még évekkel ezelőtt köttetett" – válaszolt a társaság a Világgazdaságnak.
Eddig főleg ellátásbiztonsági szempontból volt megnyugtató, hogy az országnak hatalmas gáztároló kapacitásai vannak, üzletileg már kevésbé. Most változhat a helyzet. Ám bérlőkre várnak más országok tárolói is, például az ukrajnaiak. Hazai forrásunk szerint azonban nincs olyan biztosító, amely biztosítást kötne az ott tárolt gázra, az ukrajnai szerint viszont fölösleges aggódni: garantáltan hozzáfér a tulajdonosa a náluk tárolt gázához.

Talán fordulat következik be a hazai gáztőzsde működésben is, amelyben egyelőre több a lehetőség, mint az üzlet. A CEEGEX-et egy – boros hasonlattal élő – kereskedő a Világgazdaságnak debrői hárslevelűnek minősítette, míg az árammal kereskedő HUPX-et tokaji aszúnak. A HUPX ugyanis igen jól pörög, a jegyzéseihez már Bulgáriában és Macedóniában is kötnek árakat, holott van hozzájuk közelebbi áramtőzsde is. A szerény forgalmú CEEGEX-en viszont napok is eltelnek kereskedés nélkül.
A helyzet attól javulhat, hogy tegnaptól az FGSZ Földgázszállító Zrt. is CEEGEX-tag lett a másnapi kereskedésben. Az FGSZ jelenleg is működtet egy gázkereskedési platformot, ott adja és veszi az országos nagynyomású hálózat egyensúlyban tartásához szükséges mennyiséget. Megeshet, hogy minél aktívabb lesz a gáztőzsdén, annyival kevesebb ügylet születik a saját platformján.

 

(forrás:vg.hu)