Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Ugrik az olajár

olajkitermelesOktóber óta nem látott magasságba emelkedett a hétfői kereskedésben az olaj árfolyama, a brent már 49 dollár felett jár.

 

Megugrott a hétfői kereskedésben az olaj árfolyama, részben annak köszönhetően, hogy az olajárra régóta pesszimista Goldman Sachs változtatott a nézetein. A brent árfolyama 49 dollár fölé kúszott, ami 2,5 százalékos emelkedésnek felel meg, a WTI határidős árfolyama pedig szintén 2 százalék feletti emelkedésnél jár, 47,8 dolláron.

A nigériai és a kanadai termeléskiesés némileg enyhítette a túlkínálattal kapcsolatos aggodalmakat.Ez volt az a tényező, ami az elmúlt két évben nyomást gyakorolt az olaj árfolyamára és 70 százalékos esést idézett elő az olaj piacán.

A termeléskiesés kapcsán a Goldman Sachs is nagyot változtatott a véleményén az olajpiaccal kapcsolatban, pedig már két éve nagyon pesszimista volt az árak alakulására. Pont a túltermelés miatt. Az elemzők eddig 20 dolláros olajárat sem tartottak elképzelhetetlennek. Most a stabilan erős kereslet és a kitermelés csökkenése miatt máshogy látják a helyzetet - mondta el a Goldman elemzője.

A második negyedévi átlagos olajárra vonatkozó várakozását 45 dollárra emelte a bank, míg az év második felére 50 dolláros átlagárat prognosztizálnak.

olajarfolymamas

(forrás: portfolio.hu)