Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az évtized végéig túlkínálatos lehet a gázpiac

gazpiac ujAz olajpiacon az utóbbi években látott masszív túlkínálat után most már a kiigazodás zajlik, a földgáznál azonban más a helyzet, itt a túlkínálat az évtized végéig fennmaradhat - jelezte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), mely egyben csökkentette globális gázkeresleti előrejelzését.

 

 

 

 

 

2015-2021 között a szervezet szerint a világ földgáz fogyasztása évente 1,5 százalékkal emelkedhet, ez alacsonyabb növekedési ütem, mint amivel a korábbi években számoltak. 2014-ben még az IEA 2 százalékos éves növekedést jelzett előre 2014-2020 között, korábban pedig 2,5 százalékos növekedéssel számoltak 6 évre előretekintve.

A csökkenés okaként elsősorban azt jelölték meg, hogy az USA és Japán gázfelhasználása csökken, a földgáz ugyanis nem nehezen tud versenyezni az energiatermelésben a megújulókkal és az igen olcsó szénnel.

Az IEA szerint a globális gázpiac 2018-ig túlkínálatos lehet, a piac kiigazodása pedig egészen 2021-ig elhúzódhat. Ezt részben a cseppfolyósított földgáz (LNG) kapacitások 2021-ig várt jelentős, 45 százalékos bővülése magyarázza. A kapacitásnövekedés 90 százalékban az USA-hoz és Ausztráliához köthető. Ezt a megnövekedett kínálatot a piac feltehetően nem tudja majd felszívni a japán atomreaktorok üzembe állása, az olcsó szén és a versenyképes európai vezetékes földgázellátás miatt.

Európában a gázfelhasználás évi 0,3 százalékkal nőhet, hosszú évek csökkenését követően. Az LNG túlkínálat végső felszívó piacaként hagyományosan Európát tartják számon, azonban a piac felvevő ereje korlátozott a versenyképes vezetékes orosz földgáz miatt.

(forrás:portfolio.hu)