Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megindulhat az árampiac bekebelezése

árampiacA gázpiac után az árampiacon is bevásárlásokba kezdhet az állami közműcég, a Népszabadság értesülései szerint 121 milliárd forintot fizetne az EDF Démászért.

 

 

A gázpiac után a hazai árampiacon is terjeszkedhet az állami közműcég, az ENKSZ, mely most a lap információi szerint az EDF Démászt készül bekebelezni. a 740 ezer ügyfelet kiszolgáló vállalatért 121 milliárd forintot fizetnének. Az ENKSZ egyébként az eszközök könyvekben szereplő értéke alatt venné meg az áramszolgáltatót, az utóbbi közel 140 milliárd forint.

A francia anyacég az ügyet az idei második negyedévben szándékozik lezárni, a vételi előterjesztés azonban idehaza egyelőre nem jut be a kormányhoz. Ennek oka a lap szerint, hogy Orbán Viktor nem hozott még döntést arról, hogy a nemzeti közműcéget a Miniszterelnökség bázisán építik-e tovább, vagy esetleg teret engednek az MVM-nek. A lehetőségek között még az is ott van, hogy a teljes állami közműterjeszkedést átveszi az MVM.

A lap információi szerint az MVM nem folytat hivatalos tárgyalásokat az EDF hazai áramszolgáltató cégének megvásárlásáról, de látnak benne fantáziát, és szívesen meg is vennék és üzemeltetnék.

Egyes források szerint az ENKSZ a vásárláshoz az MFB-től kapna kölcsönt, de mivel ez "önfinanszírozás", már a vételkor alternatív megoldásokat kereshetnek. Így a finanszírozásban szerepet kaphat a Budapest Bank is.

Nagy kérdés, hogy a hálózatüzemeltetés és az áramkereskedelem külön lesz-e választva, ez a lehetőség is felmerül. A hálózatot - mely jóval nagyobb értékkel bír - egy infrastruktúra alapba szerveznék, ennek értékpapírjait pedig a befektetők lejegyezhetnék. Első körben az MFB lehet itt is a vevő, de várnák külsős, lakossági befektetők megjelenését is.

 

Előzmények

Az ENKSZ a hazai közműszolgáltatás állami kézben való összevonásának megvalósítására jött létre, mely elsőként a gázpiacon kezdett aktív felvásárlásokba. A GDF Suez, a Magyar Telekom és az E. On ügyfélköre is az egységes állami rendszerhez került át, egyedül a Tigáz tartja még magát, de a kormány korábbi jelzései szerint októberre a teljes magyar egyetemes gázszolgáltatás az ENKSZ hatáskörébe kerülhet.

Az árampiaci terjeszkedés sem meglepő, Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár idén januárban közölte, hogy a lakossági árampiac állami kézbe vétele is előkészítés alatt van. Az államtitkár elmondta, hogy a távhőszolgáltatás esetében is intenzív munka zajlik. Május végére elviekben elkészült az a tanulmány, amely a bonyolult, szétaprózódott piacon elősegíti az ország 95 pontján, más-más műszaki színvonalon dolgozó távhőcégek átvételét.

Megemelték az árrést

Azt követően, hogy bejelentették, októberig az utolsó nem állami gázszolgáltató is eltűnik a piacról, a kormány márciusban egy rendeletben megemelte a lakossági földgázra vonatkozó szolgáltatói árrést és csökkentette a felvásárolt földgáz hatósági árát. A földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árának meghatározásakor érvényes devizaárfolyamokat is jelentősen megemelték a rendeletben: az eurónál 300 helyett 310 forint lett a váltóárfolyam, az amerikai dollár esetében 260 helyett 280.

Erre szükség is van, hiszen a szolgáltatás ilyen árak mellett az állam kezében is veszteséges. Az ENKSZ a tavalyi évet 600 millió forint veszteséggel zárta.

(forrás:portfolio.hu)