Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Új csúcson az áramár Németországban

nemet aramarakLátványosan emelkednek az áramárak Európában, párhuzamosan a szén árának erősödésével. Az Európában benchmarknak számító 1 éves német határidős áramár a héten új idei évi csúcsot állított fel.

Szépen emelkednek az áramárak Európában, a térség benchmarkjának számító 1 éves német határidős áramár (zsinóráram) a napokban 27,95 EUR/MWh-ra emelkedett, ami új idei évi csúcsot jelent. Júniusban a német áramárak több mint 4 százalékot emelkedtek, és lassan a negyedik hónapja emelkedik. Ilyen hosszú emelkedő periódust 2007 óta nem láthattunk.

Az áramárak emelkedése a szén árának emelkedésével párhuzamosan történik, ez kereskedők beszámolói szerint a legfontosabb tényező.

2017-es határidőre az európai importált szén ára tonnánként 57 dollár körül mozog, múlt hét péntek óta ezzel már 3 százalék feletti emelkedés látszik. A szénárak múlt héten kerültek ismét 50 dollár fölé, az emelkedést elsősorban a kitermelés csökkentések, a termelés kiesések és a megnövekedett kereslet hajtotta.

A hagyományos áramtermelő erőművek szempontjából a szén és az áramárak egymáshoz képest mért alakulása a meghatározó. Tavaly a német széntüzelésű erőművek jövedelmezőségét jelző "clean dark spread" végig a pozitív tartományban mozgott, míg a gáztüzelésű erőműveknél szinte folyamatosan negatív volt. A szenes erőművek versenyelőnye továbbra is meghatározó.

A német gázos erőművek kilátásai ráadásul a megújuló energia növekvő felhasználása miatt hosszabb távon sem kedvező.