Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Kényes az egyensúly az árampiacon

arampiacSpeciális termék az áram, hiszen a termelés pillanatában kell elfogyasztani. Ráadásul az előállítást és a fogyasztást is sokszor kiszámíthatatlan tényezők befolyásolják. Az egyensúlyt azonban fenn kell tartani.

 

 

 

Minden áram-nagykereskedő feladata az, hogy megtermelt villamosenergiafogyasztást a fogyasztók igényeire szabja, mondta Zempléni Balázs, a MET Power nagykereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója. Ez azért nem könnyű feladat, mert a villamosenergia speciális termék, hiszen a megtermelés pillanatában el kell fogyasztani, mivel a tárolási módjai drágák és igen korlátozottak. A feladat még összetettebb, ha az áram-nagykereskedő portfoliójában még saját termelésű elektromos energia is van, ilyenkor még arra is kell koncentrálni, hogy ezt a lehető legoptimálisabban helyezze el a belföldi piacon, tette hozzá.

A rendszerben nagyfokú rugalmasság van, ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a gyorsabban és lassabban reagáló erőművek által termelt villamosenergiát a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) kti le. A MAVIR gondoskodik tehát a magyar villamosenergia-rendszer hatékony irányításáról és a szükséges tartalékokról az erőművekben és a hálózaton, ezenkívül, biztosítja a villamosenergia-piac és a piacot segítő mérlegkörrendszer zavartalan működését és az egyenlő hozzáférést a rendszerhasználók számára, ill. összehangolja a magyar villamosenergia-rendszer működését a szomszédos hálózatokkal. Leegyszerűsítve, ha valaki felkapcsolja a villany, a MAVIR érzékeli, hogy a frekvencia eltért az addigi szinttől, és ilyenkor távszabályozással, ill. behívással figyelmezteti a frekvencia eltéréséről az erőműveket és szabályozza a reakciót.

Nagyon fontos, hogy biztosítva legyen az, hogy az áramtermelés és az áramfogyasztás minden pillanatban azonos legyen. Ha túl magas a frekvencia, extrém esetben el is éghetnek távvezetékek, kényes az egyensúly. Katasztrófát okozhat akár egy szoftverhiba is, amilyenre példa volt, amikor több mint ötvenmillió ember életét megbénította egy áramszünetet Kanada és az Egyesült Államok keleti részén 2003-ban.

De természeti jelenségek is okozhatnak hirtelen és heves ingadozást a rendszerben, mondta Zempléni Balázs. Németországban, ahol rendkívül magas a napelem-kapacitás, a részleges napfogyatkozás idején egyik percről a másikra 70%-a esett ki az áramtermelésnek, ez mértékben annyi, mintha 10 paksnyi energiatermelés esett volna ki. Ezt akkor az európai ellátóknak kellett kiegyensúlyozni. De nem csak az ilyen ritka események befolyásolják a piacot és az ellátást: elég, ha egy paksi blokk kiesik, karbantartás vagy műszaki hiba miatt, vagy valamelyik határnál lép fel probléma egy behozatali ponton. Vészforgatókönyvekkel mindenképpen kell készülni.

A szakember szerint az áramcsúcsok ehhez képest mások, sokkal jobban jelezhetők előre, mint a kiesések. A teljes magyar fogyasztás egy harmada származik importból, a meleg napokon ez átmehet akár 50%-oksra, köszönhetően a német szolár termelésnek. Elvileg idén már megvolt az idei áramfogyasztási csúcs, de ehhez meg kell még várni a MAVIR adatait. Hagyományosan azonban május és július első hete között fogyasztunk a legtöbbet, ezt követően a nyári szabadságok miatt lecsökken a fogyasztás. Hogy éppen mitől függ egy országban a nyári vagy téli csúcs, az nagyon függ attól, hogy az adott országban milyen szokások vannak, vagy éppen, milyen időjárás van. Szerbiában például nagyon nagyarányú a villanyfűtés, itthon télen a világítás, nyáron a légkondicionálás és az ipari berendezések hűtése okozhat csúcsot. Az árampiacra felvevő oldalára is jellemzően tud hatni az időjárás, mondta Zempléni Balázs. Tavaly például kevés eső volt és nagyon meleg nyár volt a balkánon, ahol nagyon sok a vízerőmű, melyek így nem tudtak elegendő mennyiséget termelni. A hazai piac az első likvid tőzsdéje a balkánnak, a kevés csapadék tehát azt hozta, hogy innen vásároltak fel áramot. Nyári csúcs esetén azonban nagyon figyelni kellett az itthoni zavartalan ellátásra.

 

(Forrás: NRGreport)