Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz energia díjazást érintő változások

jogszabalyAz elmúlt időszakban két olyan rendeletet is hoztak nyilvánosságra, mely a földgáz energia számlázást érinti.

 

 

1. 2016. augusztus 16-án, a Magyar Közlöny 118. számában megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 5/2016. (VIII. 16.) MEKH rendelete a 1/2013. (VII. 11.) MEKH rendelet módosításáról (innen letölthető).

A rendelet legfontosabb pontja, hogy eddig használt MJ értékek helyett ezentúl kWh kerülnek használatba, és ennek megfelelően a hőmennyiség kifejezés helyébe az energiamennyiség, a hőérték helyébe az energiaérték kifejezés lép, valamint a továbbiakban fűtőérték helyett égéshőről rendelkezik a jogszabály. Ezen rendelkezés 2016. október 1-től hatályos.

Emellett a rendelet másik sarkalatos pontja, hogy szállítási és az elosztási kapacitásdíj fizetésének szabályainál az átadási-átvételi pontokon történő havi, napi és napon belüli szállítási és elosztási kapacitás-lekötés esetén csökkenti a díjak kötelezően megfizetendő mértékeit, valamint megváltoztatja a gáztechnikai normálállapot meghatározásánál a termodinamikai hőmérséklet mértékét, 288,15 K helyett 273,15 K lesz ezentúl. A rendelet ezen részei 2016. szeptember 1-vel lépnek hatályba.

 

2. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Közgyűlésének 4/2016. (V. 27.) számú határozata alapján 2016.október 1-től módosul a földgáz energia kapcsán fizetendő Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) számára fizetendő, ún. biztonsági készletezési díj. Október elsejétől az eddigi 78,84 Ft/GJ helyett 93,550 Ft/GJ-t kell fizetniük a nem lakossági felhasználású fogyasztóknak.