Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Összefog a hat hazai áramelosztó

strategia osszefogasVészhelyzetekre szóló kölcsönös segítségnyújtásról állapodtak meg a napokban az E.ON Hungária csoport, az EDF Démász, valamint az Elmű-ÉMÁSZ villamos hálózati cégei. Mostantól a katasztrófaelhárításkor speciális gépjárműveit, nagy értékű berendezéseit és szakértőit is egymás rendelkezésére bocsáthatja a három tulajdonosi körhöz tartozó hat társaság.


Az összefogásra azért volt szükség, mert az elmúlt években egyre sűrűbben okoz problémát az áramszolgáltatásban a szélsőséges időjárás, ami mögött vélhetően a globális felmelegedés áll. Ez még akkor is gond, ha egyébként összességében egyre ritkább Magyarországon a feszültségkimaradás, és a szolgáltatás minőségét értékelő egyéb mutatók is folyamatosan javulnak.

„A partnerséggel, közös összefogással, az egyedi megoldások rendszerbe iktatásával fel tudunk készülni a rendkívüli helyzetek hatékony, gyors és biztonságos kezelésére" – hangsúlyozta a megállapodás aláírása alkalmából Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. Magyarázata szerint a magyarországi kis- és középfeszültségű hálózatok fenntartásáért, működtetéséért felelős regionális áramszolgáltatók ügyfeleik érdekében döntöttek együttműködésük formalizálásáról, a kölcsönös segítségnyújtás szerződéses szabályozásáról.


A katasztrófahelyzetek elhárításához, illetve az utólagos helyreállításhoz speciális eszközökre, és megfelelően felkészült szakemberekre van szükség. A megállapodás ezért rögzíti a kölcsönzött erőforrások igénylésének módját, az ezek fölötti rendelkezés és koordinálás szabályait, a munkabiztonsági feltételeket és az e körbe bevonható jármű- és eszközpark elemeit, a cégek dolgozóit is.


„Egy haváriahelyzetet a lehető legrövidebb idő alatt kell elhárítani" – hangsúlyozta Béres József, az Elmű-ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója. Mint Tóth József, az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. ügyvezetője rámutatott, mindig a károk mértéke dönti el, hogy milyen együttműködésre van szükség.


Mindazonáltal a hivatásos katasztrófavédelemnek is alaprendeltetése, hogy védje a lakosság élet- és vagyonbiztonságát, a nemzetgazdaság kijelölt létfontosságú rendszereit és létesítményeit, továbbá gondoskodjon a kiemelt közműszolgáltatók biztonságos működésének védelméről és hatósági felügyelet alatt tartásáról. A mostani megállapodás révén azonban az eddiginél gyorsabban reagálhat és hatékonyabban működhet Magyarország katasztrófavédelmi rendszere, így erősödhet az ellátás- és a belbiztonság is – erről Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, a BM OKF Főigazgatóságának hatósági főigazgató-helyettese beszélt.

(forrás:vg.hu)