Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Sokkal olcsóbb is lehetne a távhő

tavho arakLenne mit lefaragni a budapesti távhőtarifákból a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerint, hiszen már olcsóbb a gáz, és felülvizsgálható a vezetékdíj is.

 

 

A mostaninál érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak Vinkovits András, a fővárosban eladott hő meghatározó részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója szerint. Egyrészt érvényesülhetne az árakban, hogy a BERT olcsóbban jut a hőtermelése alapját jelentő földgázhoz. Az általa felhasznált, évi 300-340 millió köbméter energiahordozót a jobb árak elérése érdekében kisebb, 20-30 millió köbméteres tételekben, a pillanatnyi kedvező piaci lehetőségek kihasználásával szerzi be.

Másrészt az általa fizetett – hatósági áras – gázvezeték-használati (elosztói) díj jóval magasabb annál, mint amit Vinkovits András indokoltnak tart. „Számításaink szerint már a 2000-es évek elején rég megtérültek azok a nagynyomású célvezetékek, amelyeken a Főgáztól a gázt kapjuk. A csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, mi mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizetünk a használatukért. Célszerű lenne tehát felülvizsgálni ezeket a tarifákat" – mutatott rá. A módosításra az árhatóság négyévenkénti (most zajló és az év végével életbe lépő) alapos költség-felülvizsgálata ad lehetőséget. Egy-egy ilyen vizsgálat között a tarifákat csak az inflációval és egy hatékonyságjavításra ösztönző szorzóval módosítják.

Ám egy másik oldalról komoly nyomásnak vannak kitéve a BERT költségei, így az is, hogy a társaság valóban tudná-e olcsóbban adni a hőt. Az év végén lejár ugyanis az a hosszú távú szerződése, amely alapján az árama mintegy felét megvásárolja tőle az állami MVM Zrt. (Az erőművek üzemeltetése csak a hő és az áram párhuzamos, úgynevezett kapcsolt termelése mellett gazdaságos.) A megállapodás meghosszabbításáról az év eleje óta tárgyalnak, de nem jutottak dűlőre, holott a BERT az eddiginél sokkal kedvezőbb eladási árat kínált. Szerződés nélkül a vezérigazgató szerint még az is kérdésessé válhat, hogy a BERT ki tudja-e gazdálkodni a jelenleg alkalmazott távhőárakat.
Ráadásul van egy másik nagy, nyitott szerződése is a BERT-nek: fő vevőjével, a Főtáv Zrt.-vel is meg kellene kötnie a BERT-hez tartozó Kelenföldi Erőmű hőeladási megállapodását. „Reméljük, ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által adott szeptemberi végső határidőre sikerül" – fűzte hozzá a vezérigazgató. Cége közben a Főtávval azon dolgozik, hogy mindig ki lehessen használni az Észak-pesti Hulladékhasznosító megnövekedett kapacitását. Ez azt jelenti, hogy a BERT a nyáron visszafogja a termelését, hogy helyet adjon a hulladékból nyert hőnek.

A BERT új távhőfogyasztókra szeretne szert tenni, hogy kihasználhassa a kapacitásaiban lévő tartalékokat. A Főtáv mellett ma csak egy ipari hővásárlója van, a Chinoin. Az újabb versenypiaci ügyfelekre elsősorban a Főtávon keresztül tenne szert. Nekik a jelenlegieknél jóval alacsonyabb termékárat ajánl, és nem kér tőlük kapacitásdíjat sem. Jó lehetőséget kínál számára, hogy Fővárosi Önkormányzat rá kívánja kapcsolni a távhőrendszerre az intézményeit

 

(forrás:vg.hu)