Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Napelemes járólap – ha rálépnek, is áramot termel

FUTINapelemes járólapokat fejlesztett egy fiatal magyar feltalálókból álló csoport. A panelek plusz energiát termelnek, ha valaki rájuk lép.

 

 

Egy új magyar fejlesztésű térburkolatot láthattak a nézők az M1 Kék Bolygó című műsorában, amely kinetikus energia, vagyis mozgás, emberi lépések hatására is képes elektromos áramot termelni.

A FUTI egyszerű üveglapnak látszik, de sokkal több annál, és akár egy két tonnás autó is átgurulhat rajta, mégsem törik el.

Mindemellett beépített napelemekből még további energiát képes előállítani. A magyar fiatalok ötlete áttörést hozhat a zöldenergia-termelésben.

A legegyszerűbb a járdákon és a tereken alkalmazott szokványos térkövekhez hasonlítani ezt a terméket. Hasonlóan kell lehelyezni, egymás mellé rakva az elemeket.

(forrás:hirado.hu)

Az elemek kapcsolódnak egymáshoz, ezért nem tudnak elcsúszni vagy megsüllyedni. Majd lerakták, egy egyszerű csatlakozórendszerrel az egészet összekötik, és a beépített napelemek onnantól kezdve működnek-

Az áramot helyben fel lehet használni, de akár vissza is lehet táplálni a hálózatba. A projekt egy baráti sörözéssel indult.

Az ifjú mérnökök elkötelezett környezetvédők, ezért abban már a kezdetek kezdetén biztosak voltak, hogy megújuló anyagokból szeretnének térburkoló elemet készíteni.

Végül az újrahasznosított műanyagra és az üvegre esett a választásuk.

„Arra jutottunk, hogyha már egy nagyon jól megmunkálható és alkalmazható anyagunk van, akkor abba miért ne integrálnánk bele olyan dolgokat is, mint például a napelem vagy esetleg a kinetikus energia visszanyerés és végül is így alakult ki a mostani ötlet" – mondta el Sziszák Imre gépészmérnök.

A FUTI blokkok akár egy családi ház elektromos áram szükségletét is fedezni tudják, a megtermelt energiát elsősorban a napelemek szolgáltatják.

A kinetikus energia túl kevés lenne és nagyon nagy felületeket kellene létrehozni ahhoz, hogy egy egész családi házat így el tudjon látni energiával, viszont a napelemek nagyjából úgy, mint a tetőkre elhelyezettek megtermelik a szükséges energiát.

A feltalálók szerint a földön egyébként is több a szabad felület.

„Ha egy kapubejáróra gondolunk, ahol vagy egy kis járdára, az általában sokkal nagyobb felület, mint amit egyébként le szoktak rakni a tetőkre napelemekből" – magyarázta Sziszák Imre.

Az első energiát termelő és újrahasznosított hulladékból készülő térburkolatot várhatóan jövő tavasszal építik ki Budapesten.