Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Annyi olajat termel ki az OPEC, amennyi a csövön kifér

Tags: -OPEC-

olajkitermelesKijött a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb, októberi riportja, amiben a fontosabb megállapítások a következők.

 

 

 

  • A globális olajkínálat napi 0,6 millió hordóval emelkedett szeptemberben, ezen belül a nem-OPEC kínálat napi 0,5 millió hordóval nőtt, elsősorban az orosz és a kazah kitermelés bővülése miatt, az OPEC országok olajkínálata pedig történelmi csúcsra emelkedett. A globális olajkínálat napi 97,2 millió hordó volt szeptemberben.
  • Az OPEC-kitermelés napi 160 ezer hordóval új csúcsra, napi 33,64 millió hordóra emelkedett, mivel Irak történelmi csúcsra növelte kitermelését, Líbia pedig újranyitotta kikötőit. A jelenlegi kitermelés már magasabb, mint a korábban említett 32,5-33 millió hordós szint, amin "befagyasztanák" kitermelésüket az OPEC-országok.
  • Az IEA becslése szerint az olajkereslet idén és jövőre is napi 1,2 millió hordóval emelkedhet, ez pedig azt jelenti, hogy az olajkereslet bővülése évről évre lassul.
  • Amennyiben a világ fontosabb kőolajkitermelőinek sikerül megállapodniuk az olajkitermelés csökkentéséről, akkor az IEA szerint a korábban vártnál hamarabb egyensúlyba kerülhet az olajpiac. Az IEA korábban arra számított, hogy 2017 év végére állhat be az egyensúly, ez most korábbra tolódhat, az ügynökség azonban nem számol azzal hogy az egyensúly már jövő év első félévében létrejönne.

Az olaj ára egyébként az elmúlt 3 hétben közel 15 százalékot emelkedett, nagyrészt amiatt, hogy az OPEC-országok bejelentették, csökkentik a kitermelésüket, hogy ezzel stabilizálják az olaj árát, ehhez a megállapodáshoz pedig nem OPEC-tagországok is csatlakozhatnak.

olajar 2016szeptember

(forrás:portfolio.hu)