Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Miért fektetnek zöld energiába a High-Tech Óriások?

google deep mindManapság egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy a híres Tech cégek igyekeznek egymást lekörözni a zöldenergiába fektetett beruházásaikkal.

 

Az olyan cégek, mint az Apple, Amazon vagy a Google az elmúlt hónapokban sorba tettek egyéni bejelentéseket arra vonatkozóan, hogy a cég kiemelten kezd foglalkozni olyan ügyekkel, mint az energiafelhasználás és környezetvédelem.
A közismerten titkolózó Apple több nagyszabású bejelentést is tett, hogy az elmúlt időszakban mennyivel megugrott a cég által termelt zöld energia mennyisége. A vállalat jelenleg azt tervezi, hogy az általa megtermelt többletenergiát értékesíti, mert elérték azt a szintet, hogy a szükségleteiknél jóval többet termelnek. Egyes jelentések szerint úgy tűnik, hogy az Apple további terveiben az is szerepel, hogy egyes termékeibe üzemanyag cellákat építenek be. A vállalat szabadalmi kérelmet nyújtott be egy speciális üzemanyag cella használatára, mellyel a Macbook hetekig tudna üzemelni.

Ez az elképzelés forradalmi a számítástechnika világában, és az üzemanyag cellás rendszer drámaian megnövelné az Apple Macbook-ok hordozhatóságát és a benne rejlő potenciálokat. De az is biztos, hogy radikálisan megváltoztatná a fogyasztók felhasználási szokásait is.

Ezzel egy időben az Amazon egy hatalmas irodaházat építtet Seattle központjában, amely a hírek szerint egy hatalmas üveggömbre hasonlít. A tervek szerint 2018-ra készül el, és belsejében több száz, a világ különböző pontjairól származó növényeknek ad majd otthont.
Az elképzelés az volt, hogy legyen egy hely, ahol az Amazon alkalmazottjai nyugodt körülmények között sétálgathatnak a természetben vagy akár megbeszéléseket tarthatnak a fákon elhelyezett óriási madárfészkekben. Az Amazon mindezt abban a reményben teszi, mert bízik benne, hogy a kreatív munkakörnyezet fokozza az alkalmazottak produktivitását, de természetesen a helynek jelentős energetikai előnyei is vannak.


Legutóbb pedig a Google került a hírekbe bejelentésével, mely szerint a DeepMind elnevezésű mesterséges intelligencia kutatási eredményeiket szokatlan módon tervezik felhasználni. A DeepMind technológiája természetesen szabadalmazott, de a rendelkezésre álló információk szerint nagyon úgy tűnik, hogy maga a technológia az energiafogyasztás optimalizálására is használható. A vállalat jelenleg a saját telepítésű adatközpontjaiban használja ezt az új technológiát, hogy a szerverek és a hűtőberendezések adatainak manipulálásával 15 százalékos áramfelhasználás csökkentést érjenek el. A Google valószínűleg $25 és $40 között fizethet 1 MWh villamos energiáért, és 2014-ben a vállalat jelentése szerint 4,4 millió MWh volt az éves fogyasztása (a DeepMind bevetését megelőzően). Ebből kiindulva a cég 16-26 millió dolláros éves megtakarítást érhet el. Idővel ez az összeg tovább fog növekedni a DeepMind fejlesztéseknek köszönhetően.
Ez nagyságrendileg 2-4%-os megtérülést jelent a Google 600 millió dolláron megvett leányvállalatának.
Természeten a megtérülésbe nincsenek beleszámolva a Google fő üzletágánál elérhető megtakarítások.

Összességében nem egyértelmű, hogy ezek a tech cégek valóban versenyeznek egymással, hogy hitelességükkel vonzzák a társadalmilag felelős befektetőket, vagy ezek egyszerűen gazdaságilag vonzó törekvések, melyeket akkor is megvalósítanának, ha nem járnának környezeti előnyökkel is. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy a mind a tech óriások, mind a befektetők –és szerencsére a környezet is előnyökkel jár ezeknek a befektetéseknek hála. Ennek köszönhetően még biztosan számos innovatív zöld alkalmazással fogunk találkozni hamarosan.