Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Miért fontos a zöld áram a fogyasztóknak?


zoldaram szarmazasi garanciaA zöldáram értékesítése – mely alatt megújuló energiaforrások alkalmazásával előállított villamos energiát értünk – folyamatosan emelkedik Európában. De ezzel párhuzamosan jelentős kritikai vita alakult ki. A kritikákban az egyik visszatérő elem az információ közzététel hiánya: nem biztosítanak elegendő információt a villamos energia fogyasztóknak az általuk felhasznált villamos energia eredetéről.


A fogyasztó szemszögéből nézve pedig a megbízhatóság a kulcskérdés. Hogyan biztosítható, hogy az ügyfél bízzon a villamos energia előállításának forrásáról szóló információban? Ez a fő oka annak, hogy az AIB (Kibocsátó Szervek Egyesülete) csatlakozott a Jövőkép 2020-ra Európa energiafogyasztói számára program támogatóihoz.

Az AIB tevékenységének köszönhetően jól halad a zöldenergia piac integrációja Európában (beleértve Svájcot, Norvégiát és Izlandot is). Az AIB célja, hogy kifejlesszenek, alkalmazzanak és reklámozzanak egy származási garancia (GO-s) szabványt, az Európai Energetikai Tanúsítvány Rendszert (EECS).


Az AIB lehetővé teszik, hogy a nemzeti hatóságok maguk feleljenek a származási garanciák kibocsátásáért, kezeléséért és a regisztrációjukért felelős hivatalok közötti nemzetközi cserék költséghatékony lebonyolításáért. Az AIB egyidejűleg tudásközpontként is működik, tanácsot és útmutatást ad az energetikai tanúsítványt kibocsátó hatóságok számára.


De a Jövőkép 2020-ra más elve is összefügg az AIB tevékenységével: mint az egyszerűség és megfizethetőség alapelve.
Végezetül a megfizetett áram forrásáról szóló tájékoztatás felhatalmazná a villamos energia fogyasztókat, és ez hozzájárulhatna a villamos energia piac versenyképességének fokozáshoz.

 

A zöld áramot sok országban erősen vitatják


Meg kéne vitatnunk, hogy mit értünk pontosan „zöld energia" alatt, és hogyan kellene az ügyfeleket legjobban tájékoztatni az előállítás forrásáról? Mindenképp!


De vajon jól tesszük-e, hogy ezt olyan ügyfelekkel vitatjuk meg, aki ezt a kifejezést használják: „úgynevezett zöld energia"? (Utalás a Hollandiában kialakult „sjoemelstroom" vitára) Biztosan nem! Engedjék meg, hogy részletesebben megmagyarázzam.


Amikor zöldáram vásárlásról van szó, az emberek gyakran szkeptikusak. Ennek számtalan oka van: a megújuló energia támogatásának költség és hatékonyság szempontjából igen rossz sajtóvisszhangja van, de sok ember és vállalat azt is nehezen érti meg, hogy miért éri meg megújuló energiaforrásból vásárolni az áramot? Egy érdekes példa: néhány évvel ezelőtt egy érdekes beszélgetés közepén találtam magam egy belga fogyasztóvédelmi szervezet képviselőjével. Hogy finoman mondjuk, nem volt lenyűgözve a származási garanciák használatával, mint az eszközzel, mely arra hivatott, hogy villamos energia ügyfeleket a beszerzett energia forrásáról tájékoztassa.